Şomajul din România "a început să scadă"
În Suceava şomajul s-a micşorat cu 1,6%, dar probleme continuă să existe la inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu venituri minime.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 24 Martie 2011, 19:33
În România, piaţa muncii nu oferă posibilităţi suficiente pentru cei care caută un loc de muncă, dar sunt semne că şomajul începe să scadă.
În Suceava s-a micşorat cu 1,6%, dar probleme continuă să existe la inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu venituri minime.
La nivelul judeţului Suceava sunt peste 4.000 de beneficiari ai venitului minim garantat. Dintre aceştia, din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava reiese că doar 4% îşi găsesc un loc de muncă.
Unul dintre motive ar fi nivelul scăzut de pregătire al celor care beneficiază de acest venit.
" Aceste persoane, care într-adevăr sunt mai greu încadrabile pe piaţa muncii, au acest statut din cauza faptului că au un nivel de studii scăzut, calificările sunt, de regulă, neactualizate. Sunt persoane descurajate, au dificultăţi în a-şi căuta singuri un loc de muncă. Cu toate astea, din cei care solicită la noi adeverinţă pentru a beneficia de venitul minim garantat, am reuşit să-i ocupăm în jur de 4% din cei care au fost trimişi. 63% din cei care au fost recomandaţi pentru un loc de muncă au venit înapoi cu rezultatul neangajării din partea angajatorilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Anca Capverde.
Tot purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava spune că rata şomajului este în scădere.
"Se profilează o a patra lună consecutivă în care rata şomajului a scăzut la nivelul judeţului nostru, ajungând, la nivelul martie 2011, la 6,98% şi la un număr de 17.700 de şomeri. 8.100 beneficiază de indemnizaţii de şomaj, restul fiind şomeri neindemnizaţi", a declarat Anca Capverde..
Comparativ cu luna februarie a anului 2010, şomajul a scăzut la nivelul judeţului Suceava cu 1,6%.