Soluţii pentru salvarea albinelor româneşti, în pericol de dispariţie
Albinele româneşti sunt pe cale de dispariţie, iar apicultorii din Vâlcea propun izolarea în munţi a familiilor autohtone de albine.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 09 Iulie 2015, 14:50
Albinele româneşti sunt pe cale de dispariţie - apicultorii din Vâlcea spun că speciile noi aduse din afara ţării alterează specia autohtonă.
Una dintre soluţiile pe care aceştia le propun este izolarea familiilor de albine, în munţi.
Importul speciilor străine de albine din ultima perioadă a făcut ca, în momentul de faţă, apicultorii din întreaga ţară să se confrunte cu numeroase boli care afectează albinele şi care duc, în cele din urmă, la pierderea lor, după cum susţine Cristina Moraru, din Horezu, Vâlcea, cunoscută în întreaga ţară drept creatoare de regine pentru stupii apicultorilor.
"Totul porneşte de la rasă. Având o rasă rezistentă, adaptată la clima noastră, la flora noastră, atunci vor dispărea şi problemele. Fac un apel şi spun să facem ceva, să facem o izolare reproductivă, să o protejăm, să o multiplicăm, dar e foarte greu la albină, pentru că albina zboară. Ar trebui făcută o izolare reproductivă, undeva în munţi duse familii de trântori şi, pe o rază de aproximativ 50 de kilometri, să nu mai avem nici un fel de albină, şi aşa putem să producem carpatine", a explicat Cristina Moraru.
Pentru încurajarea creşterii albinei româneşti, Ministerul Agriculturii intenţionează chiar să acorde un nou tip de "minimis", sprijinindu-i astfel pe toţi cei care folosesc material genetic.