Soluţii pentru Bechtel?
Sindicaliştii de la Bechtel discută cu reprezentanţii companiei despre disponibilizările anunţate.
07 Februarie 2010, 19:07
Sindicaliştii din cadrul companiei Bechtel se întâlnesc luni cu conducerea constructorului autostrăzii Transilvania pentru a discuta despre disponibilizările anunţate recent de firma americană.
Tot luni cele două părţi vor prezenta situaţia în cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc de la ora 12 în Sala Mare a Palatului Administrativ.
Săptămâna trecută preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop (foto dreapta), anunţa că sindicatul Transilvania al angajaţilor Bechtel a fost informat că toţi cei 1933 de angajaţi de la autostradă vor fi disponibilizaţi la începutul lunii martie.
Bechtel punea această mişcare pe seama restanţelor de plată datorate de statul român care se ridicau la finalul lunii noiembrie la 159 de milioane de euro, la care se adăuga TVA nereturnat în valoare de 130 milioane de lei.
Sindicaliştii vor ca prin intermediul întâlnirilor cu conducerea Bechtel să găsească o soluţie care să genereze disponibilizări cât mai reduse, iar în celor care vor rămâne fără loc de muncă să le fie acordate 24 de salarii compensatorii.
Preşedintele Cartel Alfa, Grigore Pop, a afirmat că una din soluţiile întrevăzute de sindicat ar fi intrarea, prin rotaţie, în şomaj tehnic a angajaţilor. El a mai precizat că se vor strânge semnături pentru organizarea unor ample acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul şi compania americană nu ajung la un compromis.
Conducerea companiei Bechtel a precizat, printr-un comunicat de presă transmis săptămâna trecută, că vor continua discuţiile cu sindicatele pentru a reduce numărul de persoane care vor fi afectate de concedierea colectivă.
Potrivit documentului, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu şi-a achitat obligaţiile financiare şi nu a oferit informaţii privind plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an, iar lipsa plăţii afectează inevitabil fluxul de lichidiăţi şi capacitatea de a planifica corect lucrarile viitoare.
Ca urmare a acestei situaţii Bechtel trebuie să reducă programul activităţilor de construcţie a autostrăzii, ceea ce înseamnă că volumul de lucru este insuficient pentru numărul actual de angajaţi ai proiectului ceea ce determină compania americană să ia în considerare o posibilă concediere colectivă.
În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plată compensatorie reprezentînd echivalentul a două salarii de bază lunare.