Soluţie pentru Institutul "Cantacuzino"?
Adrian Streinu - Cercel a solicitat ca Institutul "Cantacuzino" să fie transformat în unitate de interes strategic pentru a nu închide activitatea acestuia.
Articol de Iulia Gherman, 16 Februarie 2010, 19:33
Institutul "Cantacuzino" a cerut Ministerului Sănătăţii să-i permită să producă vaccinuri până la finalizarea retehnologizării liniilor de fabricaţie, estimată la sfârşitul lui 2010, când ar putea fi astfel obţinută o nouă licenţă de punere pe piaţă a produselor.
Anunţul retragerii licenţei a apărut în contextul audierilor de marţi în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor când directorul institutului, Radu Iordăchel a fost chestionat în legătură cu punerea pe piaţă a vaccinurilor împotriva tuberculozei cu termen de valabilitate depăşit. De fapt din 8 februarie Institutul "Cantacuzino" nu mai avea dreptul de a produce niciun vaccin injectabil.
Directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, a precizat că în acest moment institutul şi-a suspendat activitatea ca urmare a hotărârii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Nu mai sunt astfel produse vaccinurile împotriva tuberculozei, antigripal, antirabic şi antitetanic.
Institutului i s-a cerut adaptarea echipamentelor la standarde europene, proces pe care directorul Radu Iordăchel îl vede finalizat până la sfârşitul anului 2010.
"Este vorba de o serie întreagă de echipamente noi care trebuie completate, trebuie modernizate cu o serie întreagă de noi echipamente, de urmărire a fluxului de producţie", a declarat Radu Iordăchel.
Acesta a mai explicat că în ceea ce priveşte producţia de până acum a vaccinului împotriva gripei noi, aceasta a fost făcută în condiţii optime.
"Nu este nici un fel de problemă, vaccinul a fost realizat conform tuturor standardelor, de altfel pentru vaccinul AH1N1, Institutul "Cantacuzino" a obţinut în luna noiembrie 2009, deci în momentul în care s-a început producerea şi livrarea acestui vaccin, o autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului în acest sens", a explicat Radu Iordăchel.
El a mai spus că linia de producţie pentru vaccinul BCG ar putea fi pusă în funcţiune la jumătatea lunii aprilie, iar copiii care nu s-au vaccinat în această perioadă, vor fi vaccinaţi în acel moment.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu - Cercel a solicitat ca Institutul "Cantacuzino" să fie transformat în unitate de interes strategic pentru a-şi putea continua activitatea.
El a explicat că în caz contrat Institutul "Cantacuzino" ar trebui să concedieze foarte mulţi oameni şi să închidă producţia pentru "absolut orice fel de linie de fabricaţie."