Soluţia potrivită pentru OLTCHIM "este insolvenţa"
Şeful Oficiului Participaţiilor Statului dă asigurări că prin administrare specială vor fi rezolvate problemele de la Oltchim, dar el este contrazis de specialiştii în restructurarea companiilor.
Articol de Roxana Dumitrescu, 28 Iunie 2012, 15:50
Combinatul OLTCHIM intrat în administrare specială în urma unei hotărâri guvernamentale urmează să fie eficientizat în vederea privatizării.
Statul, care deţine pachetul majoritar de acţiuni, ar trebui să găsească soluţii de finanţare a datoriilor pentru ca activitatea din combinat să reintre în normal.
Sindicaliştii care au ieşit miercuri în stradă nemulţumiţi pentru că nu şi-au mai primit banii din aprilie, susţin că societatea funcţionează la capacitate redusă şi că ar fi nevoie de 40 de milioane de euro pentru materii prime şi salarii.
Şeful Oficiului Participaţiilor Statului, Remus Vulpescu, dă asigurări că prin administrare specială vor fi rezolvate problemele de la Oltchim şi sporite implicit şansele de privatizare, dar el este contrazis de specialiştii în restructurarea companiilor.
Soluţia administrării speciale aleasă de guvern pentru OLTCHIM este una proastă care încearcă să evite insolvenţa fără să aibă şi beneficiile ei - este de părere avocatul Gheorghe Piperea, specialist în domeniu.
Acesta explică în ce constă procedura: se îngheaţă datoriile, se suspendă executările silite, se continuă unele contracte, altele încetează, dar totul se face de către acest administrator special sub controlul acţionarului ceea ce este o diferenţă majoră faţă de procedura insolvenţei unde administratorul special e sub controlul administratorului judiciar, al creditorilor şi al judecătorului.
"Practic, în insolvenţă controlul trece de la acţionari la creditori, în timp ce în administrarea specială, care e o perioadă de maximum un an de zile, controlul rămâne la acţionari, adică exact la acele persoane care au determinat dificultatea financiară în care se află societatea privatizabilă", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
"Soluţia potrivită pentru ieşirea din impas a OLTCHIM este insolvenţa", mai este de părere Gheorghe Piperea.
OLTCHIM "va ajunge în faliment"
Combinatul se află, de altfel, în această situaţie de mai bine de opt ani timp în care s-a încercat evitarea ei în mod nejustificat, iar situaţia s-a înrăutăţit prin închiderea rafinăriei ARPECHIM, furnizorul de materie primă esenţială funcţionarii OLTCHIM de către proprietarul ei, Grupul OMV.
Deşi este o măsură prevăzută în legislaţia privatizării, administrarea specială este, paradoxal, lipsită de transparenţă.
"Toată lumea s-a plâns dintotdeauna de lipsa de transparenţă a privatizării, în timp ce în procedura insolvenţei totul este transparent şi totul e sub contrrolul unui judecător şi, respectiv, sub controlul debitorilor", a mai spus Gheorghe Piperea.
Acesta a menţionat că într-un an de zile totul trebuie să se rezolve şi bineînţeles că "trebuie să fie găsit cineva suficient de naiv încât să preia OLTCHIM cu toate datoriile pe care le are la ora actuală, pentru că singura situaţie care pare să fie rezolvată este cea cu datoriile către AVAS care ar urma să fie convertite în acţiuni".
"Din păcate, în loc să fie o reorganizare care să fie salvarea OLTCHIM şi, inclusiv, a întregii zone Vâlcea pentru că OLTCHIM face practic să depindă toată zona Vâlcea de această întreprindere, va fi un faliment, va fi un faliment urât de tot", a concluzionat Gheorghe Piperea.