Soluția guvernatorului BNR la problema creditelor în franci
Mugur Isărescu crede că în cazul creditelor în franci elvețieni ar trebui să se menţină ratele lunare la un nivel apropiat celui din decembrie 2014.
Articol de Iulian Olescu, 30 Ianuarie 2015, 18:01
Fiecare persoană care are un credit în franci elveţieni ar trebui să stabilescă de comun acord cu banca la care a contractat împrumutul o soluţie individualizată pentru a depăşi criza provocată de aprecierea bruscă a acestei monede.
Este soluţia pe care o recomandă vineri Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
El crede că ar trebui să se menţină ratele lunare la un nivel apropiat celui din decembrie 2014 şi respinge categoric ideea conversiei la cursul la care a fost încheiat contractul de creditare.
Guvernatorul BNR o consideră o soluţie ne-realistă, ce ar putea crea un risc important pentru sistemul bancar.
Pierderile s-ar traduce în miliarde de lei, chiar spre 10 miliarde, dacă ea s-ar aplica şi în cazul celor cu credite în euro.
Nici varianta prin care să se impună tuturor băncilor - prin lege - aplicarea unui anumit procent de reducere nu este agreată de Banca Centrală.
Ar fi o soluţie păguboasă, a explicat la RRA purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, în cadrul dezbaterii "Probleme la zi".
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că adoptarea unei soluţii generale şi nerealiste pentru rezolvarea crizei creditelor în franci elveţieni ar putea crea un risc sistemic pentru sectorul bancar.
El a menţionat că o conversie a creditelor din franci elveţieni în lei la cursul din momentul acordării împrumutului ar provoca pierderi la nivelul sistemului bancar de 5,7 miliarde de lei, adică 0,8% din PIB al României.
În plus, dacă şi cei cu credite în euro ar cere o astfel de soluţie, costurile ar urca la 9,8 miliarde de lei, adică, 1,4 procente din PIB.
Varianta îngheţării cursului franc-leu, "nu e aplicabilă"
Guvernatorul BNR a mai precizat că nici varianta îngheţării cursului franc-leu de către Banca Centrală la nivelul de dinainte de aprecierea bruscă a monedei elveţiene nu este aplicabilă, pentru că ar însemna afectarea puternică a veniturilor exportatorilor, reducerea creşterii economice sau chiar intrarea în recesiune, creşterea şomajului şi stimularea importurilor.
Guvernatorul Mugur Isărescu a adăugat că soluţiile realiste rămân cele individualizate, negociate între clienţi şi bănci, care să menţină ratele lunare exprimate în lei aferente creditelor în franci elveţieni la un nivel apropiat celui din decembrie 2014.