Societăţile de termoficare, pregătite să dea căldură
Societăţile de termoficare din ţară fac pregătiri pentru furnizarea căldurii în apartamente, după ce meteorologii au anunţat temperaturi scăzute pentru acest sfârşit de săptămână.
Articol de Sorin Solomon, 14 Octombrie 2011, 19:14
Zilele reci ale începutului de octombrie, dar şi temperaturile foarte scăzute anunţate de meteorologi pentru acest sfârşit de săptămână, au determinat societăţile de termoficare din ţară să facă pregătiri pentru furnizarea căldurii în apartamente.
Probele au început deja şi vor dura câteva zile, timp în care asociaţiile de proprietari trebuie să se asigure că furnizarea căldurii se va face fără probleme.
Căldură s-a dat , dar numai de probă şi numai pentru câteva zile, adică pentru verificarea instalaţiilor.
Restul depinde de vreme, mai ales de cât de rece va fi în următoarea perioadă.
Şi vom vedea că va fi destul de frig; de altfel, avem şi o atenţionare a meteorologilor în acest sens .
În ţară, situaţia stă diferit de la un judeţ la altul, de la o zonă la alta.
La Braşov de exemplu, furnizarea de căldură se face pe sărite, pentru că cei doi furnizori privaţi din oraş au încheiat, încă de anul trecut, contracte individuale cu asociaţiile de proprietari şi cu proprietarii, aşa că instalaţiile au fost pornite încă de la 1 octombrie, dar numai acolo unde beneficiarii au cerut acest lucru.
Pentru ceilalţi, căldura este furnizată aşa cum prevede legea, respectiv, atunci când temperaturile scad noaptea la mai puţin de 10 grade trei nopţi conescutive.
Cele mai multe dintre asociaţiile racordate la sistemul centralizat au cerut ca furnizarea căldurii să fie amânată până când iarna se va instala cu adevărat, încercând astfel să amâne, de fapt, facturile mari din timpul sezonului rece.
De altfel, directorul uneia dintre societăţile de termoficare din Braşov spune că toate instalaţiile sunt pornite, însă acum fiecare punct termic din oraş poate decide dacă primeşte agent termic sau mai amână primirea lui.
Plata facturilor, marea problemă
La polul frigului, la Miercurea Ciuc, furnizarea energiei termice s-a reluat în urmă cu o săptămână, cu toate că mai sunt asociaţii de locatari care consideră că este prea devreme.
Ele invocă faptul că nu există resurse financiare pentru plata facturilor.
În reşedinţa judeţului Harghita, preţul gigacaloriei s-a majorat la aproape 300 de lei.
Şi sucevenii vor avea de mâine căldură, dar pentru început, doar noaptea, între orele 22:00 şi 6:00 dimineaţa.
Conducerea societăţii de profil arată că, în funcţie de evoluţia vremii, se va trece la furnizarea căldurii în regim permanent.
Constănţenii mai au de aşteptat căldura în calorifere, pentru că o au încă de la soare.
De dimineaţă erau 15 grade, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice va livra către populaţie agent termic în momentul în care, aşa cum spuneam, potrivit legii, trei zile consecutiv termometrele vor înregistra temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.
O menţiune şi pentru bucureşteni, în capitală, RADET a început de două zile probele la cald, în sistemul de încălzire.
Asta înseamnă că Regia verifică dacă agentul este furnizat corect în toate blocurile din Bucureşti.
RADET reaminteşte însă asociaţiilor pe proprietari care nu doresc să beneficieze în acest moment de energie termică că au posibilitatea să-şi regleze, să limiteze sau chiar să refuze acest serviciu, închizând vanele contoarelor aflate în subsolurile tehnice ale imobilelor.
Greu de crezut că vor face acest lucru, pentru că ne aşteaptă un week-end friguros.