Societatea Română de Pneumologie cere să fie crescut nivelul de compensare a tratamentului pentru bronhopneumopatie
Societatea Română de Pneumologie cere să fie crescut nivelul de compensare a tratamentului pentru BPOC, adică bronhopneumopatie obstructivă cronică.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Noiembrie 2024, 15:15
Societatea Română de Pneumologie cere să fie crescut nivelul de compensare a tratamentului pentru BPOC, adică bronhopneumopatie obstructivă cronică. În acest moment se compensează doar jumătate din tratament, în condiţiile în care afecţiunea este una foarte gravă, duce la insuficienţă respiratorie, afectare cardiacă şi chiar deces. Specialiştii atrag atenţia că peste 70% dintre pacienţii cu BPOC sunt pensionari cu venituri limitate, ceea ce face ca accesul la medicaţie să fie dificil.
Reporter: Adriana Turea: ”Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan, spune că nivelul de plafonare pe reţetă este de 330 lei şi explică ce se poate face pentru ca bolnavii să plătească mai puţin pentru acest tratament.
Florin Mihălţan: ”Soluţia propusă este o actualizare în care să putem creşte nivelul de compensare la 90% sau 100%. Dacă privim povara economică şi cadrul metodologic sunt multiple argumente pentru schimbare. 33% din pacienţii cu BPOC care accesează serviciile medicale spitaliceşti prezintă o exacerbare acută. Dar dacă privim care este anvergura, observăm că această spitalizare continuă cu diagnostic principal de BPOC a fost regăsit la 43.000 de cazuri. Aceste cazuri necesită şi spitalizări de zi, iar şi aici exacerbarea acută a indus în aproape 26% din cazuri, cele 38.000 de cazuri, o spitalizare de zi forţată de prezenţa exacerbării.”
În plus, medicii pneumologi atrag atenţia că România este printre singurele ţări din Europa care are accesul gratuit, limitat, la tratamentele recomandate de ghidurile internaţionale.”/editor Florin Lepadatu/