Situaţiile în care pot fi anulate alegeri în România
Articol de Mira Gomboş, 28 Noiembrie 2024, 16:22
Legislaţia românească prevede în mod explicit care sunt situaţiile în care pot fi anulate alegeri în ţara noastră şi cum se procedează ulterior, dacă se ajunge la o astfel de decizie.
Dacă nu ar fi existat cererea de anulare a turului I al alegerilor prezidenţiale, urmată de decizia Curţii Constituţionale de renumărare a tuturor voturilor, înaintată Biroului Electoral central, CCR ar fi trebuit să valideze scrutinul, iar de vineri să fi început campania electorală pentru turul II.
Potrivit legii, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor, mai spune legea.
Cererea de anulare a alegerilor trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Curtea Constituţională validează rezultatul din primul tur, după ce soluţionează cererile de anulare a alegerilor.
La această oră, Biroul Electoral Central are programată o şedinţă, după ce Curtea Constituţională a cerut renumărarea tuturor voturilor date în turul I al prezidenţialelor, urmând ca vineri, până la ora 14, să comunice cum soluţionează cererea de anulare a rezultatului.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că procedura de reverificare a peste 9 milioane de buletine de vot necesită timp şi nu se poate face în câteva ore sau o zi.