"Situaţie de forţă majoră" la Hidroelectrica
Hidroelectrica a primit avizele de care avea nevoie de la Camera de Comerţ a României pentru a putea institui situaţie de forţă majoră, din cauza secetei. Compania a anunţat că va reduce din energia livrată clienţilor.
Articol de Ionuţ Dragu, 28 Septembrie 2011, 09:26
În situaţia actuală, de forţă majoră, compania Hidroelectrica va reduce cantităţile de energie livrate clienţilor companiei, fiind posibil ca această situaţie să dureze până la finele anului.
Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, după primirea celor 41 de avize de la Camera de Comerţ, "potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore vom notifica în scris fiecărui partener aplicarea acestei clauze care înseamnă livrarea către fiecare din parteneri a atâta energie câtă producem".
Mai mult, Constantin Trihenea a precizat că situaţia de forţă majoră va dura până la dispariţia cauzelor care au creat-o, estimând că acest lucru s-ar putea întâmpla în trimestrul al patrulea.
De asemenea, Constantin Trihenea a precizat că debitul Dunării a scăzut vertiginos în ultimele zile, la un debit de 2.150 metri cubi pe secundă, faţă de o medie anuală a acestei perioade de 4.000 de metri cubi pe secundă.
Directorul general al Hidroelectrica a subliniat că Dunărea asigură 40% din producţia Hidroelectrica".
Cu 2,5 TWh mai puţin decât ar trebui
Constantin Trihenea a declarat că Hidroelectrica nu mai poate produce toată energia pentru contractele aflate în derulare.
"Dacă mergem aşa am avea pierderi. Putem asigura 63% din energia pe care o avem contractată", a mai spus directorul companiei.
Constantin Trihenea a mai adăugat că din a doua jumătate a lunii octombrie este estimată o creştere a producţiei, iar la sfârşitul acestui an compania va reuşi să acopere 90% din energia contractată.
Potrivit directorului general al Hidroelectrica, absenţa energiei hidro poate fi suplinită de termocentrale, subliniind că "nu cred că se va ajunge la importuri de energie, este destulă".
O situaţie asemănătoare s-a petrecut în 2003, un an secetos, în care debitele Dunării şi ale râurilor interioare au scăzut semnificativ.
Atunci Hidroelectrica nu a activat clauza de forţă majoră şi a înregistrat pierderi de 4.000 miliarde lei vechi (40 milioane de lei), întrucât a fost nevoită ca pentru respectarea contractelor să cumpere energie de la alţi producători, pe care să o vândă la tarife reglementate, mult mai mici faţă de preţul de achiziţie.