Situaţia UPU de la Spitalul judeţean Tulcea, "nerezolvată"
Noua linie de gardă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea este asigurată de medicii de familie.
18 Martie 2015, 16:13
Situatia din spitalul judetean Tulcea nu este inca rezolvata insa sunt sperante ca noi medici sa-si ofere serviciile.
Reprezentantii Consilului Judetean Tulcea s-au intilnit astazi cu medicii de familie, reprezentanți ai Colegiului Medicilor, Direcției de Sănătate Publică și Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea.
Tema discuțiilor a fost o nouă linie de gardă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea, asigurată de medicii de familie.
Aceasta a fost una dintre solicitările clare ale specialiștilor pediatri, atunci când au fost rugați de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, să revină în spital pentru a putea fi redeschisă secția de Pediatrie.
Primul apel pentru medicii de familie din județul Tulcea a venit din partea președintelui CJAS, Eugenia Vasile, care a amintit și faptul că în viitorul foarte apropiat secția de pediatrie de la Constanța va intra în renovare, astfel că va lucra la o capacitate redusă cu 50%, un motiv in plus de a veni în sprijinul pacienților tulceni.
Managerul Spitalului Județean Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, a vorbit despre oportunitățile aduse de acest spital si a precizat ca a discutat și cu cei din conducerea Facultății de Medicină de la Constanța pentru a atrage medici către Tulcea.
Un semnal se alarma a fost transmis de directorul Serviciului Județean de Ambulanță care a prezentat situația petrecută în ultima perioadă, după închiderea secției de Pediatrie cind Serviciul Județean de Ambulanță a avut cazuri în care erau solicitați pentru cinci sau șase cazuri într-o noapte și chiar câte două – trei solicitări simultan (numai pentru Pediatrie) respectiv pentru Constanța au existat și câte zece solicitări pe zi, pentru Galați și Brăila – câte cinci sau șase pe zi.
In acest context, seful Direcției Județene pentru Sănătate Publică, dr. Laurenția Militaru, a îndemnat medicii de familie să le vină în sprijin și să facă echipă cu medicii specialiști și cu reprezentanții instituțiilor publice din sistemul sanitar, respectiv cu autoritățile locale pentru a găsi o soluție pentru 2015, avind in vedere ca , în cursul anului viitor o să ajungă la Tulcea doi medici pediatri rezidenți și unul pe neonatologie.
In urma paleurilor nenumarate, doi medici pediatri pensionari au fost de acord să ajute insa starea de necesitate nu este rezolvata si sunt in continuare puse în pericol sănătatea sau chiar viața micuților din județul Tulcea.
O parte din medicii de familie s-au oferit să facă gărzi care vor constitui voluntariat, conform reglementărilor legale în vigoare.