Situaţia şcolilor în pragul noului an şcolar
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, în judeţul Iaşi una din şase şcoli nu este pregătită şi nu va obţine aviz sanitar de funcţionare. Situaţia este similară şi în judeţul Sibiu.
Articol de Ioana Dogaru, 31 August 2011, 18:57
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, în judeţul Iaşi, una din şase şcoli nu este pregătită şi nu va obţine aviz sanitar de funcţionare, potrivit corespondetului România Actualităţi, Raluca Daria Diaconiuc.
Situaţia este asemănătoare cu cea din anii anteriori, iar cele mai multe probleme se înregistrează în unităţile şcolare de la sate.
Cristi Iordăchioaia, inspector pe management la Inspectoratul Judeţean Iaşi, spune că din cele 650 de structuri pe care le are reţeaua de învăţământ din judeţ, în jur de 85% sunt igienizate şi au autorizaţii sanitare de funcţionare, iar 15% dintre aceste structuri nu au încă autorizaţii sanitare de funcţionare.
"Sperăm ca în urma controalelor pe care le realizează echipele mixte, compuse din inspectori de la ISJ Iaşi şi de la Direcţia de Sănătate Publică, procentul să crească până undeva la 87,5%", spune Cristi Iordăchioaia.
Problemele cele mai multe rămân în mediul rural, ne spune profesorul Dinu Petru Şovia, din comuna Ţibana.
Joi va fi o întâlnire cu directorii de şcoli din întreg judeţul, pentru a se discuta toate problemele existente.
Situaţie similară şi În judeţul Sibiu
Procentul şcolilor neavizate în prag de nou an şcolar este acelaşi şi în judeţul Sibiu, adică tot aproximativ 15%, transmite corespondentul România Actualităţi, Carmen Vulcan.
Şefii Inspectoratului Şcolar Sibiu susţin, însă, că toate unităţile de învătământ vor fi deschise şi îndeplinesc normele minime de igienă pentru funcţionare.
În judeţul Sibiu, 62 din cele 390 de clădiri care găzduiesc unităţi de învăţământ nu au obţinut încă autorizaţia sanitară de funcţionare, ceea ce înseamnă un procent de 16%.
Procentul ar putea însă să scadă până în data de 12 septembrie, când începe anul şcolar, pentru că unele sunt încă în procedură de autorizare, dar, cu siguranţă, 24 de clădiri nu vor primi nici în acest an autorizaţie.
Singurul motiv este lipsa apei curente şi a canalizării, a dat asigurări, miercuri, în şedinţa Colegiului prefectural, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Constantin Gorun.
"Orice spaţiu şcoalar este igienizat, este întreţinut, dar nu poate să obţină autorizaţia sanitară, dacă nu are canalizare şi apă potabilă. Astea-s motivele pentru care nu se obţin aceste autorizaţii, nu că respectivele clădiri ar fi insalubre sau poate improprii desfăşurării procesului de învăţământ", a precizat Constantin Gorun.
Unităţile care nu vor primi autorizaţia de funcţionare vor fi permanent verificate de inspectorii sanitari, pentru că şi aici trebuie respectate condiţii minime de igienă, spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu.
"Dacă nu există canalizare, toaletele, care sunt în curte, să fie igienizate, să se facă dezinfecţia după un grafic normal. Dacă nu există apă, elevii au posibilitatea să-şi aducă sau primăria trebuie să rezolve această problemă", a declarat Gabriel Budescu.
Autorităţile din învăţământul sibian spun că toate şantierele de reparaţii la şcoli şi grădiniţe vor fi închise până în 12 septembrie, când începe noul an şcolar, însă una din marile probleme rămâne blocarea posturilor unice, pentru că, fără contabil, secretară sau bucătăreasă la grădiniţele cu program prelungit, unităţile de învăţământ nu pot funcţiona.