Situaţia românilor care au plecat la muncă în străinătate, analizată
Situaţia românilor care au plecat la muncă în străinătate, în perioada stării de urgență, a fost analizată în Senat.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Mai 2020, 07:23
Situaţia românilor care au plecat la muncă în străinătate, în perioada stării de urgență, a fost analizată luni de comisiile de specialitate reunite din Senat.
Au dat explicații ministrul muncii și cel de externe, care au subliniat că autoritățile pot interveni în sprijinul acestora, doar dacă sunt semnalate probleme.
Mulţi dintre ei au încheiat însă contracte individuale, direct cu angajatorii, și nu prin agenții specializate.
Reporterul RRA Alina Stănuță, despre concluziile discuțiilor din Senat: "Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat în fața senatorilor că muncitorii români care au plecat în această perioadă au preferat contractele directe cu firme din străinătate care le-au oferit slujbe sezoniere, evitând astfel firmele de plasare a forței de muncă.
Violeta Alexandru a mai menţionat că numărul de sesizări primite la ambasade și consulate este foarte mic dar autorităţile de la Bucureşti îi sprijină pe toţi cei care întâmpină greutăţi.
Violeta Alexandru: "Faţă de cei 30.000 care au plecat - avion, tren şi cei 4.000 care au plecat cu mijloace proprii, cvasimajoritatea lor nu au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă, dar nu constituie o problemă în sine.
Dacă există şi un singur român care în acest moment întâmpină probleme, el trebuie să ştie că este reprezentat de statul român la nivel instituţional.
În orice moment sesizează că se întâmplă ceva, va avea sprijin din partea instituţiilor statului român."
La rândul său, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a precizat că nu a existat niciun fel de acord între România şi Germania, pentru a permite sezonierilor români să plece în Germania la muncă, menţionând că libertatea forţei de muncă decurge din legislaţia europeană.
În timpul audierilor, preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a criticat atitudinea autorităţilor, cărora le-a reproşat că nu sprijină muncitorii sezonieri.
Robert Cazanciuc: "Guvernul României nu a luat măsuri de siguranţă pentru cei care au plecat la muncă în străinătate.
Ministrul muncii a subliniat faptul că românii, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, au plecat în Germania pe cont propriu.
Ministerul de Externe nu a lămurit dacă această operaţiune a fost rezultatul unui demers diplomatic sau 2.000 de oameni s-au organizat pe cont propriu, cu autobuze, avioane şi au plecat de la Suceava până în Germania, într-o singură noapte."
În cadrul audierilor, care au durat mai bine de trei ore, senatorii au mai adresat întrebări referitoare la numărul atașaților pe probleme de muncă din ambasadă, măsurile de protecție puse la dispoziție de firmele angajatoare pentru muncitorii sezonieri sau în ce condiții lucrează și se odihnesc aceștia."