Situaţia noilor cazuri de infectări cu COVID în România
Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, avertizează că, dacă nu se vaccinează 70% din populaţie, va exista şi un val cinci.
Articol de Ciprian Sasu, 22 Octombrie 2021, 08:17
Realizator: Constanţa Comănici - Interesul românilor pentru imunizarea anti-COVID a crescut constant, atingând ieri pragul de 100 de mii de persoane vaccinate într-o singură zi, iar în acest sfârşit de săptămână va fi organizat un maraton de vaccinare în capitală. Demersul autorităţilor vine în sprijinul medicilor, care sunt epuizaţi din cauza numărului mare de pacienţi. Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, avertizează că, dacă nu se vaccinează 70% din populaţie, va exista şi un val cinci. Între timp, tot mai multe ţări ajută România în lupta cu pandemia. Sinteza dimineţii cu Ciprian Sasu:
Reporter: În doar trei zile s-a dublat numărul persoanelor care au primit serul în 24 de ore. Numai ieri aproape 63 de mii s-au vaccinat cu prima doză, peste 8.500 cu cea de-a doua şi peste 28 de mii cu a treia. Astfel, în prezent sunt aproape 5.800.000 de români cu schema completă de vaccinare, peste 6.100.000 imunizându-se cu prima doză. Numărul ar putea creşte în aceste zile, întrucât până luni în toate cele şase sectoare ale capitalei vor fi deschise centre de vaccinare. Maratonul speră să atragă cât mai mulţi oameni. În continuare, secţiile de ATI sunt sufocate. Se află acolo 1.815 persoane, iar numai ieri 448 de oameni au pierdut lupta cu boala. Din cele 67 de mii de teste efectuate în decurs de 24 de ore, peste 16 mii au fost pozitive. Pe nedoritul loc unu în privinţa numărului de cazuri rămâne capitala. Urmează judeţele Ilfov, Iaşi şi Prahova.
Într-un interviu la un post de televiziune, ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că există posibilitatea ca numărul infectărilor să depăşească 20 de mii de cazuri zilnic şi a subliniat că certificatul verde este utilizat în toate ţările occidentale şi că introducerea lui pentru salariaţi trebuie tranşată în parlament. Medicii români primesc în continuare ajutor extern. România va trimite astăzi primul pacient în stare gravă în Austria şi va continua transferurile către Ungaria şi Polonia. Mai multe state, precum Danemarca sau Italia, au promis aparatură medicală, tratamente sau şi-au arătat disponibilitatea de a prelua pacienţi cu COVID.