Situaţia mineritului în România rămâne sensibilă
Potrivit datelor oficiale, cei peste 60.000 de mineri disponibilizaţi au încasat plăţi compensatorii în valoare de aproape 853 de miliarde de lei
Articol de Mario Balint, 26 Ianuarie 2012, 15:33
Peste 60.000 de mineri au fost disponibilizaţi din Valea Jiului, Oltenia, dar şi din minele Banatului.
Potrivit datelor oficiale, cei peste 60.000 de mineri disponibilizaţi au încasat plăţi compensatorii în valoare de aproape 853 de miliarde de lei, suma aceasta depăşind 2247 de miliarde în 1999, când, la nivel naţional, numărul celor concediaţi colectiv a depăşit 191.000 de persoane, aici intrînd şi personal din alte domenii decît mineritul.
Mineritul, în România, are viitor, în anumite zone, sunt semnale şi în Caraş-Severin, a afirmat Marcel Hoară, preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.
Acesta consideră că, în România, mineritul are o şansă, în condiţiile în care evoluţiile economice spun că dezvoltarea globală, dar şi a Uniunii Europene, trebuie să ţină cont de fluxul de resurse şi materii prime, care pot fi asimilate din zona internă, a spus Marcel Hoară.
"România are zăcăminte şi are capacitatea de a-şi dezvolta aceste capacităţi productive, cu atât mai mult cu cât, zona de prelucrare se află în imediata apropiere, geografic vorbind, a ceea ce înseamnă resurse în întreaga Europă. Din acest punct de vedere, şi analizele proprii, dar şi cele făcute de investitori arată că anumite tipuri de investiţii, pe zona minieră, pot fi profitabile, inclusiv cărbunele” a mai afirmat preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.
"Astăzi, energia produsă de carbune poate fi considerată energie verde, datorită tehnologiilor aplicate. Ea este mult mai ieftină pentru populatie, repet, pentru populaţie, decit energia eoliana, daca punem la socoteala producerea şi certificatele verzi tranzacţionate”, a spus Hoară.