Situația fermierilor din UE, inclusiv din România, pe ordinea de zi a Parlamentului European
E nevoie de un răspuns al Uniunii Europene la aceste probleme comune cu care se confruntă fermierii, a spus eurodeputatul Daniel Buda.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Ianuarie 2024, 07:55
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie) - "Radiojurnal" - Realizator: Ciprian Sasu - Situația fermierilor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, este subiect de dezbatere și în Parlamentul European. Ordinea de zi din legislativul de la Strasburg a fost suplimentată cu acest punct, la propunerea europarlamentarului Daniel Buda,ă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultur. Alina Stănuță transmite.
Reporter: Alina Stănuţă - Eurodeputatul PNL, Daniel Buda, consideră că este nevoie de un răspuns al Uniunii Europene la aceste probleme comune, cu care se confruntă fermierii.
Daniela Buda: În opinia mea, sectorul agricol de la nivel european se află într-o situație extrem de complicată și de dificilă și ea nu poate să cunoască o rezolvare decât de la nivel european. Avem nevoie de bani europeni care să vină către fermierii din Uniunea Europeană, altfel fermierii să fie foarte clar, nu vor avea capacitatea de a rezista la aceste provocări cu care sunt confruntați astfel, fie că discutăm de secetă, de inflație, de inundații, războiul cu Ucraina și nu numai. Sigur că sunt și chestiuni care până la urmă pot să fie rezolvate de la nivel național, dar acele chestiuni pot să fie rezolvate, în opinia mea, într-o ședință de guvern, pentru că nu sunt chestiuni majore, nu sunt chestiuni care să țină neapărat seama de bani. Dar dacă ne gândim la ceea ce înseamnă componenta finaanciară de la nivel european, ea trebuie să vină către fermierii din întreaga Uniunea Europeană, inclusiv către România.
Reporter: Pe de altă parte, în această dimineață, premierul Belgiei, Alexander der Croo, se va adresa eurodeputaților pentru a le prezenta principal priorități ale președinției belgiene la șefia Consiliului Uniunii Europene. Printre prioritățile-cheie ale președinției belgiene se află apărarea statului de drept, consolidarea competitivității Uniunii Europene, protejarea persoanelor sau promovarea unei Europe globale. La aceasta se adaugă și faptul că în timpul președinției belgiene, la începutul lunii iunie, vor avea loc alegerile pentru noul Parlament European.