Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Situaţia descentralizării spitalelor în ţară

Descentralizarea spitalelor se loveşte de refuzul multor autorităţi locale, care nu vor să le ia în subordine din cauza datoriilor neachitate.

Situaţia descentralizării spitalelor în ţară
Spital de urgenţă în Argeş. Foto: Constantin Paşol.

17 Iunie 2010, 11:17

Autorităţile locale au început să preia în administrare spitalele în cadrul procesului de descentralizare, care potrivit ministerului sănătăţii, ar urma se va încheia la începutul lunii viitoare.

Ministerul a promis că va preda unităţile cu datoriile achitate şi parţial restructurate, prin reorganizarea numărului de paturi pentru reducerea costurilor.

Procesul de predare-primire se desfăşoară însă cu greutate şi cu mari temeri din partea unora dintre instituţiile care urmează să le gestioneze şi care nu doresc să le preia cu datorii.

373 din cele 435 de spitale din România urmează să intre în administrarea autorităţilor locale, ulterior statul va avea în grijă doar 62 de institute naţionale, unităţi sanitare de interes naţional şi spitale de urgenţă importante la nivel regional.

Ministerul Sănătăţii speră că se vor rezolva astfel problemele grave de finanţare cu care se confruntă unităţile spitaliceşti. Instituţii importante de acest fel din Bucureşti şi din ţară au trecut recent prin criza generată de lipsa fondurilor, care a dus chiar la suspendarea temporară a activităţii.

Găsiţi mai jos situaţia în ţară a descentralizării spitalelor:

AlbaArgeşBacău
BihorBistriţa-NăsăudBotoşani
ClujConstanţaCovasna
Dolj GiurgiuHarghita
Hunedoara IalomiţaIaşi
MaramureşOltPrahova
Sălaj SibiuTeleorman
TulceaTimişVaslui
Vâlcea

Alba - Direcţia de Sănătate Publică Alba întocmeşte la acest moment actele necesare pentru preluarea celor 11 spitale din judeţe de către Primarii şi Consiliul Judeţean Alba. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va fi preluat până la data de 1 iulie de Consiliul Judeţean, care şi în trecut a sprijinit unitatea spitalicească. Procedurile de predare primire se realizează cu ajutorul managerilor de spital ne relatează corespondentul nostru Silvia Şerbănuţ.

^Tabel^

Argeş - 17 din cele 18 spitale din Argeş, ar trebui să treacă de la 1 iulie în administrarea consiliilor locale de pe raza cărora se află acest lucru îngrădind dreptul de tratament al multor cetăţeni din judeţ. Ţinând cont de acest impediment administrativ varianta iniţială a proiectului privind descentralizarea sistemului medical a fost modificat pentru ca toţi cetăţenii judeţului să poată beneficia de asistentă şi tratament medical. Astfel, conform declaraţiilor vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Florea Costace, doar spitalul Mioveni, Câmpulung şi Curtea de Argeş aparţin consililor locale, restul de 14 trecând sub autoritatea Consiliul Judeţean Argeş ne relatează corespondentul nostru Constantin Paşol.

^Tabel^

Bacău - Spitalele publice din Bacău au pierdut 419 paturi după ce Ministerul Sănătăţii a pus în practică reducerea numărului de paturi. Cele mai multe paturi fiind luate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău -120 şi de la Spitalul din Oneşti -105 paturi. Niciun spital din judeţ nu a scăpat de reduceri. Ministerul Sănătăţii a decis că în spitalele publice băcăuane să se aplice o reducere cu 14% a paturilor aşa încât din 3.067 rămân doar 2.648 paturi. Mangerii de spitale declară că, deocamdată, decizia nu a ajuns şi pe birourile lor, şi că aşteaptă să vadă dacă Ministerul a trimis şi indicaţii privind secţiile unde să se facă reducerea de paturi sau lasă la latitudinea celor din ţară ne relatează corespondentul nostru Florin Filioreanu.

^Tabel^

Bihor - Într-o şedinţa extraordinară a consiliului local din data de 14 iunie a fost aprobat "Proiectul de hotărâre" privind trecerea în subordinea municipiului Oradea a patru unităţi sanitare cu paturi: Spitalul clinic "Dr. Gavril Curteanu", Spitalul clinic de obstetrică-ginecologie, Spitalul clinic de neurologie şi psihiatrie şi Spitalul de pneumoftiziologie. De asemenea, consiliul local l-a împuternicit pe primarul municipiului Oradea în vederea semnării protocolului de predare-primire a celor patru unităţi sanitare ne relatează corespondentul nostru Stelian Radu-Cacuci.

^Tabel^

Bistriţa-Năsăud - Primăria Uriu din Bistriţa-Năsăud are rezerve să preia în administrare Preventoriul TBC de Copii Ilisua care consumă 90% din buget pe cheltuieli de personal, cu 20% mai mult decât va deconta Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate începând cu anul viitor. De altfel, autorităţile au cerut, printr-o adresă, Consiliului Judeţean să preia el această unitate dat fiind faptul că sunt copii din tot judeţul şi din afara lui. Un memoriu a fost transmis şi MS, dar nu s-a primit niciun răspuns. Capacitatea de spitalizare este de o sută de paturi, speciale pentru copii având vârsta între 3 şi 14 ani ne relatează corespondentul nostru Cristiana Sabău.

^Tabel^

Botoşani - În Botoşani, 12 unităţi sanitare vor trece la administraţiile locale. Spitalul de Recuperare SF. Gheorghe şi Spitalul de Pneumoftiziologie trec în administrarea Consiliului Local Botoşani, în timp ce Spitalul Judeţean, Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Sanatoriul Guranda şi Sanatoriul Podriga vor trece la Consiliul Judeţean. De asemenea, Spitalul din Dorohoi trece la Consiliul Local Dorohoi. De asemenea, Spitalul Trusesti, Spitalul Saveni şi Spitalul Darabani vor trece la consiliile locale ne relatează corespondentul nostru Gina Poenaru.

^Tabel^

Cluj - Spitalele din judeţul Cluj vor fi preluate de administraţiile locale în perioada următoare. Astfel, Spitalul Municipal Clujana va trece în administrarea Primăriei Cluj-Napoca, care de altfel aloca fonduri şi până acum, spaţiul în care funcţionează unitatea fiind proprietate a municipalităţii. Situaţia este similară şi la nivelul spitalelor ce vor fi preluate în perioadă următoare de Consiliul Judeţean. Forul judeţean a contribuit la funcţionarea acestora cu fonduri şi în anii precedenţi. În ceea ce priveşte situaţia actualilor directori, această va fi discutată de Consiliile de Administraţie ale spitalelor, care vor fi stabilite după trecerea în administrarea autorităţilor locale ne relatează corespondentul nostru Ciprian Iancu.

^Tabel^

Constanţa - 10 unităţi sanitare din judeţul Constanţa vor fi preluate de autorităţile publice. Primarul municipiului Constanta, Radu Mazăre, a declarat că va prelua Spitalul de Boli Infectioase numai dacă unitatea medicală îi va fi predată „cu tot cu sursa de finantare”. El a tinut a precizeze că nu poate să ia fonduri de la alte proiecte doar pentru că Guvernul nu mai vrea să finanteze spitalele ne relatează corespondentul nostru Mona Constantinescu.

^Tabel^

Covasna - Autorităţile locale din judeţul Covasna sunt dispuse să preia spitalele, însă fără datorii, care se cifrează la câteva milioane de lei. Consiliul Judeţean Covasna va prelua Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe. Primăria Întorsura Buzăului a condiţionat preluarea noii clădiri a spitalului de dotarea cu aparatură medicală. Celelalte trei spitale orăşenesti de la Covasna, Baraolt şi Târgu Secuiesc vor intră în administrarea consiliilor locale, iar cele două unităţi medicale de interes naţional din judeţ, respectiv Centrul de patologie neuromusculara de la Vâlcele şi Spitalul de recuperare a bolnavilor cardiovasculari de la Covasna, vor rămâne în continuare în subordinea Ministerului Sănătăţii ne relatează corespondentul nostru Oana Negrea.

^Tabel^

Dolj - În judeţul Dolj spitalul de pneumoftiziologie Leamna şi cel de la Dabuleni, conform hotărârii de guvern ar fi trebuit să treacă de la începutul săptămânii în subordinea CJ. În 30 iunie urmează să se semneze şi protocolul de predare - primire cu Direcţia de Sănătate Publică. La nivel local a început încă un război între prefect (PD-L) şi preşedintele CJ (PSD) pentru numirile de manageri sau pentru statutul pe care unul dintre spitale urmează să-l aibă - unitate "exterioară" legată de Craiova sau subordonată CJ ne relatează corespondentul nostru Gabriel Schirger.

^Tabel^

Giurgiu - În judeţul Giurgiu, preluarea spitalelor este la stadiul de negocieri între managerii unităţilor sanitare şi autorităţile locale. Se consideră benefic pentru comunitatea locală. Consiliul judeţean Giurgiu va prelua 4 spitale, şi câte unul Consiliile locale din comunele Bolintin Deal şi Ghimpaţi. Informaţii sunt oferite de dr. Paul Marinescu, directorul Direcţiei de sănătate publică ne relatează corespondentul nostru Emil Talianu.

^Tabel^

Harghita - Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Harghita a trimis protocolul de predare - primire al spitalelor din judeţ către autorităţile locale. Directorul coordonator al DSP Harghita, Emilia Braic, a declarat că, până în 20 iunie, consiliile locale trebuie să desemneze o persoană care urmează să se ocupe de implementarea prevederilor incluse în protocol iar, pe de altă parte, spitalele efectuează procedura care conţine situaţia execuţiei bugetare, a personalului, inventarului etc, care vor permite realizarea transferului. În Harghita vor trece în subordinea autorităţilor locale cinci spitale din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţă şi Tulghes ne relatează corespondentul nostru Angela Bîrsan.

^Tabel^

Hunedoara - Administraţia locală de la Petroşani ar putea prelua, de la 1 iulie, Spitalul de Urgenţă, dar fără datoriile actuale, de peste 14 miliarde de lei vechi. Potrivit managerului ŞUP, Petronela Sodolescu, situaţia cu datoriile unităţii a fost transmisă la Ministerul Sănătăţii iar datoriile spitalelor acumulate până la finele lunii martie vor fi achitate de către minister, urmând că datoriile din perioada aprilie-mai-iunie să fie preluate de consiliile locale.La preluarea de către primarii, spitalele vor fi transferate autorităţilor locale fără datoriile înregistrate de acestea până la data de 31 martie 2010, plata lor urmând să fie efectuată la prima rectificare bugetară ne relatează corespondentul nostru Ilie Pintea.

^Tabel^

Ialomiţa - Cele patru mari unităţi medicale ialomiţene (Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei, Spilalele din municipiile Urziceni şi Feteşti) încă nu au intrat în administrarea autorităţilor locale. Protocoalele de predare-primire a amintitelor aşezăminte sanitare urmează să fie semnate în aceste zile ne relatează corespondentul nostru Gheorghe Zavelea.

^Tabel^

Iaşi - În judeţul Iaşi 12 spitale intră în subordinea autorităţilor locale. Este vorba despre 8 unităţi spitaliceşti din municipiul Iaşi şi patru spitale din judeţ.Reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că aceste spitale "vor muri" dacă vor finanţate doar din bugetul judeţean.Institutul de Gastroenterologie, cel de Cardiologie, Spitalul "Sfântul Spiridon", Spitalul de Urgente "Sfântul Ioan" şi cel de Psihiatrie sunt singurele unităţi medicale care vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi spune că în momentul de faţă este o lista cu 12 unităţi sanitare care vor trece în administrartea locală printre aceste spitale regăsim Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurochirurgie, cele 2 maternităţi "Elena Doamnă" şi "Cuza-Vodă" , mai sunt spitalele din Târgu Frumos , Harlau şi mai putem menţiona Spitalul de Recuperare , Spitalul "C.I. Parhon." Reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că au nevoie şi de bani din partea Ministerului Sănătăţii pentru a putea asigură funcţionalitatea spitalelor ne relatează corespondentul nostru Raluca Daria Diaconiuc.

^Tabel^

Maramureş - Se fac demersuri pentru ca unităţile spitaliceşti din Sighetu Marmaţiei, Cavnic şi Borsa să între în subordinea Consiliului Judeţean. Cele trei spitale au fost trecute în subordinea administraţiilor locale datorită faptului că imobilele aparţin respectivelor primarii ne relatează corespondentul nostru Adrian Marchiş.

^Tabel^

Olt -Trei din cele şapte spitale din judeţul Olt vor trece de luna viitoare în subordinea Consiliului Judeţean, iar celelalte patru vor fi preluate de administraţiile locale. Potrivit prefectului judeţului Olt, Leonid Moisiu, începând cu luna iulie, Consiliul Judeţean Olt va prelua managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, şi al unităţilor medicale de monospecialitate cum sunt Spitalul de Pneumoftiziologie din Scornicesti şi Spitalul de Psihiatrie Cronici din Schitu Greci. În ceea ce priveşte Spitalul Municipal Caracal acesta va trece în subordinea Primăriei Caracal, Centrul de Sănătate Drăgăneşti Olt va fi preluat de Primăria Drăgăneşti Olt, iar spitalele orăşenesti Bals şi Corabia vor trece de asemenea în subordinea administraţiilor locale. În ceea ce priveşte datoriile spitalelor, acestea nu vor cădea în sarcină administraţiilor locale, ele fiind plătite eşalonat de ministerul de resort ne relatează corespondentul nostru Laura Stoican.

^Tabel^

Prahova - În judeţul Prahova se desfăşoară în această perioadă analiza şi inventarierea tuturor celor 19 spitale existenţe, în vederea finalizării până la data de 1 iulie a procedurii de predare-primire. Dintre cele 19 unităţi spitaliceşti, 3 vor intră în administrarea Consiliului Judeţean Prahova : Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pediatrie şi Maternitatea. Celelete 16 spitale urmează să fie preluate de administraţiile locale pe rază cărora sunt amplasate. Municipul Ploieşti va prelua Spitalul Municipal 1 şi Spitalul de Boli Infecţioase iar municipiul Campina Spitalul Municipal şi Spitalul Psihiatrie Voila. Situaţii mai deosebite se înregistrează la Spitalul Municipal Campina unde se înregistrază cea mai mare datorie de aproximativ 100 miliarde lei vechi generata de "managementul defectuos" dar şi în cazul spitalelor din localităţile Drajna, Floreşti, Breaza unde unităţile sanitare fie sunt implicate în procese de revendicare intentate de foştii propietari, fie plătesc deja chirie neavând titlul de propietate pe clădiri, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova ne relatează corespondentul nostru Simona Uţă.

^Tabel^

Sălaj - Şase unităţi spitaliceşti cu paturi din Sălaj vor trece, de la 1 iulie, în subordinea autorităţilor locale şi vor pierde 190 de paturi, potrivit datelor primite de la directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincas. Ele vor funcţiona cu o noua structură şi rearanjare compartimentala. În cazul Spitalului de Urgenţă Zalău, care va fi preluat de Consiliul Judeţean, se desfăşoară discuţii între instituţiile implicate în procesul de descentralizare şi se pregătesc documentele care stau la bază acestui proces, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş ne relatează corespondentul nostru Adrian Lungu.

^Tabel^

Sibiu - 7 spitale din judeţul Sibiu vor fi transferate către autorităţile locale, până la data de 1 iulie. Consiliul judeţean Sibiu va prelua 3 spitale : Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu şi Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheroghe Preda Sibiu. Consiliul Local Sibiu va prelua Spitalul Clinic de Pediatrie , Consiliul Local Medias va lua în administrare Spitalul Municipal Medias iar Consiliile Locale Agnita şi Cisnădie spitalele orăşenesti din localităţile respective. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Sibiu, Adela Morar, procedurile de transfer al spitalelor sunt încă în curs, la ora actuală conducerile spitalelor în cauza lucrează la întocmirea tuturor documentaţiilor necesare. Cel mai probabil abia la sfârşitul acestei luni vor fi semnate protocoalele de transfer între DSP şi consiliile adminstratiei publice locale, a precizat Adela Morar ne relatează corespondentul nostru Carmen Vulcan.

^Tabel^

Teleorman - În cadrul procesului de descentralizare a activităţii din sistemul public de sănătate, la nivelul judeţului Teleorman, managementul asistenţei medicale urmează a fi preluat, de către autorităţile administraţiei locale, de la 10 unităţi spitaliceşti cu paturi. Pentru 7 dintre acestea, managementul asistenţei medicale va fi preluat de către Consiliul Judeţean Teleorman, inclusiv de la centrele de sănătate, iar pentru 3 spitale - managementul va fi transferat la consiliile locale, în proprietatea cărora se află imobilele în care funcţionează spitalele respective. Săptămâna viitoare poate începe dialogul cu autorităţile locale pentru stabilirea, de comun acord, a datelor de întâlnire pentru semnarea protocoalelor de predare/primire a unităţilor sanitare cu paturi ne relatează corespondentul nostru Matilda Cazacu.

^Tabel^

Tulcea - La nivelul judeţului Tulcea, Spitalul Judeţean va fi transferat la Consiliul Judeţean, în timp ce spitalele orăşenesti Babadag, Macin şi Centrul de Sănătate Sulina vor trece în administrarea administraţiilor locale aferen­te oraşelor de provenienţa ne relatează corespondentul nostru Geta Negrişanu.

^Tabel^

Timiş - 11 spitale din judeţul Timiş vor fi transferate de la 1 iulie în subordinea autorităţilor locale. Printre acestea se număra 4 unităţi din Timişoara: Spitalul de copii "Luis Turcanu”, Spitalul Clinic Municipal, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babes” şi Spitalul clinic de obstetrică -ginecologie "Dr. Dumitru Popescu”. De asemenea, vor fi preluate de consiliile locale spitalele din oraşele Deta, Lugoj, Gataia, Jimbolia şi Sanicoalu Mare. Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Dana Spac a declarat că până acum au fost întocmite documentaţiile necesare pentru efectuarea transferului, au fost întocmite foile de protocol pentru transfer, iar dosarele au fost înaintate Primăriilor în subordinea cărora vor intră spitalele, urmând că în curând documentele să fie semnate de părţile implicate ne relatează corespondentul nostru Alina Bujancă.

^Tabel^

Vaslui - Situaţie complicată la Vaslui, în ceea ce priveşte preluarea de către autorităţile locale a unităţilor spitaliceşti. Între reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Consiliilor locale, respectiv Consiliul Judeţean s-au iscat discuţii aprinse, deoarece aleşii susţin că spitalele au datorii imense, iar preluarea lor, cu tot cu "tonă de facturi neachitate" va apăsa greu pe "umerii" administraţiilor locale. Andrei Barbau, directorul SDSP Vaslui, a încercat să le dea aleşilor o speranţa, susţinând că are asigurări că datoriile spitalelor vor fi achitate. Reprezentanţii Consiliilor Locale şi ai Consiliului Judeţean s-au mai arătat nemulţumirea faţă de reducerea numărului de pături, reproşându-le reprezentanţilor Prefecturii că nu au fost consultaţi înainte de a se luă asemenea hotărâri ne relatează corespondentul nostru Alina Darie.

^Tabel^

Vâlcea - Cele opt unităţi spitaliceşti din judeţul Vâlcea vor fi preluate în mod diferit de către autoritatile locale. Astfel, Spitalul Judetean de Urgenţă Vâlcea, cu o datorie de 110 miliarde de lei vechi, Spitalul de Obstretică şi Ginecologie Rm.Valcea, cu un debit de 35 de miliarde de lei vechi, Spitalul de Pneumoftiziologie "Constantin Anastasatu" Mihăeşti cu 2,5 miliarde de lei si Spitalul de Neuropsihiatrie Drăgoeşti cu 290 de miliarde vor fi prealuate de catre Consiliul Judetean Vâlcea. Aceste patru spitale sunt considerate, după spusele Luminiţei Apostolescu, directorul DSP Vâlcea, unitaţi medicale de monospecialitate, motiv pentru care se vor afla în subordinea CJ. In schimb, celelalte patru spitale din Drăgăşani, Bălceşti, Horezu şi Brezoi vor fi preluate de catre primăriile localitaţilor pe raza carora functionează ne relatează corespondentul nostru Ana Maria Cârstea.

Datoriile spitalelor
România, devreme 16 Iunie 2010, 09:18

Datoriile spitalelor

Furnizorii de medicamente şi materiale sanitare au luat cu asalt Spitalul Judeţean din Botoşani, după ce Ministerul Sănătăţii...

Datoriile spitalelor
Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
România 21 Noiembrie 2024, 22:20

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco

În total sunt 950 de secții de votare în afara țării, cele mai multe în Italia și Spania.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare