Situaţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate
Peste 85 de mii de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, potrivit datelor ministerului muncii. Copilul poate trece prin crize traumatizante din această cauză, spune psihoterapeutul Corina Mighiu.
Articol de Roxana Dumitrescu, 15 Iulie 2011, 15:22
25.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi în străinătate, iar 60.000 de copii trăiesc, din acelaşi motiv, fără unul dintre părinţi.
Potrivit datelor ministerului muncii, citate de agenţia Mediafax, din numărul total, o mie de copii au ajuns în sistemul de protecţie specială, iar restul au fost lăsaţi la rude sau la alte familii.
Mediafax citează şi date cu privire la copiii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele 3 luni ale anului, numărul acestora este de aproape 3.000.
Dacă ne referim la această ultimă informaţie, foarte grav, conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, este faptul că cele mai multe cazuri de abuz fizic, emoţional şi sexual, dar şi cele de neglijenţă au loc chiar în familie.
Psihoterapeutul Organizaţiei Salvaţi Copiii din Iaşi, Corina Mighiu, explică acest fapt prin contextul actual în care se află societatea românească şi implicit familia.
"Familia, părinţii se confruntă cu probleme existenţiale, de criză economică, de pierdere a serviciului, de scădere a veniturilor şi asta induce un stres foarte mare în familie şi în momentul în care părinţii sunt depăşiţi un pic de situaţie pot recurge la măsuri extreme.
"Părinţii pot avea anumite tulburări emoţionale pe fondul stresului, ori depresie, ori anxietate, nu mai sunt atenţi la nevoile copilului, nu mai au aceeaşi răbdare cu copiii şi se poate ajunge chiar până la forme de neglijare a copilului sau forme de violenţă asupra copilului", a spus psihoterapeutul.
Situaţia copiilor poate fi traumatizantă
Situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate poate fi la fel de traumatizantă.
Numărul acestora a ajuns la peste 85.000, iar Corina Mighiu spune că odată ce nevoile materiale ale familiei trec pe prim plan, copilul trece prin crize emoţionale.
"Pentru el contează cine îl aşteaptă acasă, cine este cu el la momentul respectiv, cu cine vorbeşte el şi dacă pleacă mama şi el are o legătură foarte strânsă cu mama îl tulbură pe copil.
"Copilul poate intra în uşoare stări de tristeţe şi de depresie şi în momentul în care suntem supăraţi nu mai avem chef nici de şcoală, nici de mâncare, nici de prieteni. Asta ni se întâmplă şi nouă ca adulţi", a afirmat Corina Mighiu.
Potrivit psihoterapeutului Corina Mighiu, ideal ar fi ca parinţii să-şi ia copii cu ei când pleacă în străinătate.
"Dacă au posibilitatea să-l ia pe copil cu el este foarte bine. Este foarte important ca părintele să pregătească copilul, să-l pregătească pentru că el are să plece o anumită perioadă de timp, să-i dea copilului repere, am să te sun sau cum o să ţină legătura, să-i explice cum o să ţină legătura cu el.
"De asemenea, să reinvestească o altă persoană care să fie importantă pentru copil. Persoana în grijă căruia rămâne copilul să fie delegată chiar de părinte, să creeze o legătură între copil şi persoana cu care copilul rămâne", spune Corina Mighiu.
Corina Mighiu a mai spus că serviciile de consiliere psihologică furnizate de Salvaţi Copiii din Iaşi sunt mult mai accesate în acest moment decât în urmă cu doi sau trei ani.