Situaţia cabinetelor şcolare de stomatologie
Cabinetele şcolare de stomatologie au devenit aproape inexistente în multe din judeţele ţării.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 17 Februarie 2018, 12:42
Cabinetele şcolare de stomatologie au devenit aproape inexistente în multe din judeţele ţării.
Situatia este şi mai gravă în privinta serviciilor stomatologice de urgenţă, care au fost desfiintate aproape în totalitate la nivel naţional. Soluţiile vin acum mai mult de la medici voluntari.
Un exemplu pozitiv este în Sălaj, unde câţiva stomatologi din Zalău au pus bazele unui program pentru a asigura servicii medicale gratuite pentru copii şi pentru a revigora sistemul de urgentă. Transmite corespondentul RRA, Adrian Lungu:
Reporter: (...) Nu doar serviciile publice de urgenţă stomatologie reprezintă o problemă, ci şi cabinetele şcolare, cu mici excepţii, atrag atenţia reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj.
Dr. Corin Penciuc: Asistenţa stomatologică în şcoli este descoperită aproape complet şi din punctul ăsta de vedere e o problemă de fond, o problemă extrem de gravă, pentru că dacă nu există profilaxie şi asistenţă la nivel primar a copiilor, problemelor care recurg din această lipsă de ofertă pentru servicii stomatologice sunt extrem de grave, după vârsta adolescenţei.
Reporter: Demersuri există şi vin mai ales de la medici voluntari.
Corin Penciuc: De vreo şapte ani am făcut demersuri pe direcţia punerii la punct a unor centre de asistenţă privind urgenţa în stomatologie.
Ele nu s-au concretizat decât în 10-15 judeţe.
Reporter: Conform Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj, atât serviciile publice de urgenţă în stomatologie, cât şi cabinetele stomatologice şcolare sunt necesare în toate judeţele, inclusiv pentru derularea unor programe de profilaxie, care în multe cazuri lipsesc, iar efectele sunt vizibile.