Situaţia adăposturilor pentru populaţie
Situaţia adăposturilor pentru populaţie în caz de atac aerian, din judeţul Mehedinţi.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Martie 2022, 15:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Adăposturile pentru populaţie în caz de atac aerian, aflate în subsolurile blocurilor, au fost transformate în mare parte în spaţii private.
Şi asta pentru că cei care au cumpărat apartamentele au primit şi cotă parte din aceste adăposturi.
Au depozitat acolo diferite lucruri, iar acum multe nu mai sunt operaţionale.
Cu detalii corespondentul RRA în judeţul Mehedinţi, Mihai Bădescu: ”Din cauza degradării, puține adăposturi mai oferă siguranță în caz de pericol.
-: Nu e gol?
-: Nu, mobilă, biciclete, ţevi.
Dar uşa mai e etanşă?
-: Este totul ok, cu lumină, cu uşile de evacuare în afara buncărului.
Costin Năsărâmbă, Compartimentul pentru Situații de Urgență al Primăriei: ” Un adăpost, ca să fie sigur și operativ, ar trebui să fie în primul rând curat, să aibă sistem de filtroventilație, să aibă zonă de toalete, să aibă ușile metalice etanșe, să aibă calea de evacuare deschisă, adică să fie sigură pentru evacuarea din adăpost, iluminat. Din păcate, la sistemele de filtroventilatie stăm foarte prost, toate adăposturile, cel puțin la care ne aflăm, au avut în dotare acest sistem, ele au fost furate. Aici avem și o situație specială pentru că adăpostul aparține proprietarilor, nu Primăriei municipiului, și dumnealor au obligația să întrețină aceste adăposturi.”
Chiar și buncărele private trebuie puse de urgență la dispoziția autorităților.
Marius Screciu, primar: ”N-a mai fost nimeni contactat în ultimii 20 de ani privind aceste adăposturi. Inclusiv cele patru adăposturi pe care le are primăria, dintre ele două sunt libere, două pot fi eliberate în două zile. Chiar dacă sunt private, Legea 481 obligă proprietarul să ia măsurile necesare ca aceste adăposturi să fie libere.”
Eliberarea acestora trebuie făcută în maxim 24 de ore din momentul în care a fost emis un ordin în acest sens.”