Sistemul sanitar românesc, "nepregătit să treacă la coplată"
Ministrul sănătăţii spune că introducerea coplăţii nu este viabilă în România în condiţiile în care circa 70% din populaţie este săracă şi nu are educaţie sanitară.
Articol de Paul Poteraşi, 12 Ianuarie 2013, 16:10
Ţara noastră nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem sanitar, care să cuprindă coplata, a precizat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, ministrul de resort, Eugen Nicolăescu.
Eugen Nicolăescu a mai arătat că practica nu este viabilă în România în condiţiile în care circa 70% din populaţie este săracă, nu are educaţie sanitară, iar contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor.
Ministrul sănătăţii a subliniat de asemenea că în situaţia în care aceasta va fi totuşi introdusă, ea se va face în baza unei decizii politice.
Finanţarea spitalelor private, sistată la 1 martie
Eugen Nicolaescu a mai anunţat că finanţarea unităţilor spitaliceşti private din fondurile CNAS va fi sistată de la 1 martie.
Ministrul sănătăţii a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.
"În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private.
"Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice.
"Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare", a afirmat Eugen Nicolaescu.
Pacienţii "nu vor mai cumpăra medicamente în centrele de Terapie Intensivă"
Ministrul de resort a precizat că speră că aceste sume, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, "vor asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor".
"Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc şi eu astăzi şi vom urmări această idee: dacă într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc.
"Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetăţean şi noi facem aceste eforturi şi ne-am străduit să obţinem aceşti bani şi vedeţi, cu modificările pe care le facem în finanţare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă", a spus ministrul Nicolăescu.
În strategia ministerului sănătăţii este prevăzută înfiinţarea unor centre de arşi, de nivel european, în afara celor din Bucureşti a spus sâmbătă la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă secretarul de stat Raed Arafat, prim-adjunct al ministrului sănătăţii.
Acest proiect presupune înfiinţarea a 4-5 paturi pentru arşi în 4 sau 5 centre regionale, în cadrul acţiunii de modernizare a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Doctorul Arafat a spus că nu va mai fi permisă practica achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare de către familia bolnavului, în secţiile de Terapie Intensivă din cele 53 de spitale mari din ţară, care vor primi această subvenţie.
Secretarul de stat s-a arătat încrezător în faptul că subvenţionarea de la buget a Terapiei Intensive va duce în următorii doi ani la reducerea mortalităţii în aceste secţii.