Sistemul sanitar este într-o criză profundă, atrage atenția Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
Sistemul sanitar este într-o criză profundă, atrage atenția Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, care cere guvernului să urgenteze soluțiile pentru a evita prăbușirea sistemului și pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Noiembrie 2023, 08:13
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Sistemul sanitar este într-o criză profundă, atrage atenția Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, care cere guvernului să urgenteze soluțiile pentru a evita prăbușirea sistemului și pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor. Instituția precizează într-un comunicat că măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor.
Adriana Leu are detalii: ”Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS, spune Administrația Spitalelor din București, care subliniază că la Spitalul Clinic Colțea decontarea facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalată, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente. La Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor, finanțarea inconstantă a programului național de ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie. Spitalul are nevoie de un stoc permanent de proteze în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea. Este invocat și cazul Spitalului de Copii "Victor Gomoiu", unde lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilități pune în pericol întreaga activitate. ASSMB mai spune că acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile și subliniază că incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare. Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale administrate de Primăria Capitalei au adresat guvernului un memoriu comun în care solicitau adoptarea unui act normativ prin care să se stabilească derogări în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/