Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a intrat în conservare
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a intrat în conservare şi pază pentru că Ministerul Agriculturii nu a mai găsit bani pentru ca acesta să funcţioneze.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Septembrie 2024, 08:23
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a intrat în conservare şi pază pentru că Ministerul Agriculturii nu a mai găsit bani pentru ca acesta să funcţioneze. Oprirea sistemului cu o lună şi jumătate înainte de închiderea sezonului reprezintă un risc major pentru culturile de viţă-de-vie şi livezile încă nerecoltate, atrage atenţia directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II Vrancea, Ionuţ Lucian Lazăr.
Ionuţ Lucian Lazăr: ”Această măsură este valabilă pentru toate cele şase unităţi de combatere a căderilor de grindină din ţară şi toate cele 106 puncte de lansare ale sistemului. Practic, încheiem seznul operativ cu o lună şi jumătate mai devreme şi, în situaţia în care vom avea nori cu potenţial de grindină, nu vom avea capacitatea de a interveni.
Ca date operative la nivelul unităţii de combatere Moldova II Vrancea, în acest sezon din cele 139 de serviciu operativ, în doar 45 de zile am activat protocoalele /cu/ organele de aviaţie, însă doar în opt zile am realizat lansări pentru a combate fenomenul de grindină, având un consum anul acesta de 232 de rachete antigrindină, practic de trei ori mai puţine ca anul trecut, şi, totuşi, ca o paralelă cu anul trecut, deşi fenomenele meteo extreme cu potenţial de grindină au fost mai puţine, anul acesta s-au caracterizat printr-o intensitate mult mai puternică, iar faptul că România deţine o capabilitate de protecţie şi reducere a riscurilor la grindină este un mare avantaj.”
Aproximativ 230 de angajaţi vor avea salariile diminuate cu 30%, iar teama acestora este că sistemul antigrindină ar putea să nu fie repus în funcţiune, ca urmare a protestelor fermierilor din zonele afectate de secetă, transmite corespondentul nostru Gabriel Sava./editor Florin Lepadatu/