Sistemul informatic al CNAS, în continuare vulnerabil
Sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a fost proiectat pentru gradul de complexitate căruia trebuie să-i facă faţă, a declarat preşedintele CNAS.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Ianuarie 2018, 06:45
Sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a fost proiectat pentru gradul de complexitate căruia trebuie să-i facă faţă, a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai.
El a vorbit joi, într-o conferinţă, despre acest subiect, dar şi despre birocraţia din sistem sau finanţarea cabinetelor medicilor de familie.
Acestea sunt exact problemele pe care le acuză medicii de familie, nemulţumiţi de relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Reporter, Ciprian Sasu: "Realitatea este mult mai complexă decât a fost proiectat sistemul informatic, declară preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai.
În plus, aplicaţiile informatice sunt vechi şi acestea sunt motivele pentru care au apărut adesea întreruperi şi defecţiuni.
Laurenţiu Mihai: "Adăugăm în fiecare zi date noi, dar şi aplicaţii noi, şi e clar că efortul de a-l ţine funcţional este mare.
Orice îmbunătăţire trebuie făcută în timp ce el funcţionează şi asta e una dintre marile provocări."
Laurenţiu Mihai a adăugat că instituţia pe care o conduce va achiziţiona în cel mai scurt timp servicii de întreţinere pentru sistemul informatic.
Preşedintele CNAS este de acord şi că este necesară o finanţare mai bună pentru cabinetele medicilor de familie.
Însă, el consideră că aceştia ar trebui să ofere o gamă mai largă de servicii medicale.
În plus este necesară şi o definire mai clară a criteriilor de eficienţă pentru activitatea medicilor de familie, fie că este vorba de un anumit număr de examene de bilanţ ori de vizite la domiciliu.
În privinţa debirocratizării sistemului, autorităţile sanitare vor să finalizeze toate modificările legislative în acest sens.
Potrivit şefului CNAS, una din schimbări ţine de prescrierea reţetelor compensate în baza scrisorilor medicale primite de la specialişti.
Laurenţiu Mihai: "Se redefineşte medicul prescriptor, astfel încât medicul de familie să poată emite respectiva reţetă numai pe baza scrisorii medicale, fără să-i mai fie imputată."
Medicii de familie au ieşit, în noiembrie anul trecut, în stradă şi au acceptat cu greu să semneze contractele cu Casa Naţională de Asigurări.
Au menţionat că nemulţumirile lor rămân şi că vor continua protestele sub alte forme.