Sistemul imunitar slăbit favorizează apariţia TBC
Dacă nu aveţi o dietă sănătoasă, dacă beţi prea mult alcool, dacă suferiţi de stress, de diabet sau SIDA sunteţi supuşi unui risc crescut de a contracta tuberculoza.
Articol de Marilena Frâncu, 28 Septembrie 2012, 12:37
O cameră bine aerisită în care lăsaţi să pătrundă lumina soarelui, o viaţă liniştită, lipsită de stres, cu o alimentaţie echilibrată şi mişcare fizică zilnică – sunt câteva sfaturi venite din partea specialiştilor pentru a vă apăra de tuberculoză.
Tuberculoza este o boală bacteriană vindecabilă.
Ea este răspândită prin aer, dar lumina soarelui ucide bacteria iar aerul proaspăt diluează concentraţia de bacterii din atmosferă.
Oamenii trebuie să ştie că se pot îmbolnăvi cel mai uşor de tuberculoză atunci când sistemul imunitar este slăbit.
Asta înseamnă că dacă nu aveţi o dietă sănătoasă, dacă beţi prea mult alcool, dacă suferiţi de stress, de diabet sau SIDA, sau chiar atunci când sunteţi însărcinată – sunteţi supuşi unui risc crescut de a contracta tuberculoză.
Spre exemplu, pentru un diabetic riscul este de trei ori mai mare şi din nefericire, numărul persoanelor afectate de diabet la noi în ţară este în creştere.
Identificarea semnelor de bază ale bolii, adresarea la medic şi tratamentul medicamentos al bolnavilor este cea mai importantă măsură de prevenire a transmiterii bolii mai departe şi deci de stopare a tuberculozei, împreună cu implementarea unei strategii eficiente de control la nivel naţional.
Există un vaccin impotriva TBC-ului, (respectiv BCG) folosit de mulţi ani pentru a preveni doar apariţia formelor grave la copii. La noi, vaccinarea antiTB face parte din Programul Naţional de Imunizare.
Cea mai mică suspiciune de îmbolnăvire trebuie să vă determine să mergeţi la medic. Diagnosticul precoce şi tratamentul curativ pot scădea riscul transmiterii.
Deasemenea, este bine să ştiţi că riscul infectării poate fi redus prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.
În spaţii închise, fără o ventilaţie bună, boala se răspândeşte uşor.