Sistemul de sănătate din România, "într-un punct critic"
Reprezentanţii pacienţilor, medicilor, farmaciştilor şi distribuitorilor de medicamente consideră că una dintre principalele probleme ale sistemului sanitar din România este lipsa banilor.
Articol de Marilena Frâncu, 16 Martie 2011, 19:58
Sistemul de sănătate din România a ajuns într-un punct critic, semnalează reprezentanţi ai pacienţilor, medicilor, farmaciştilor şi distribuitorilor de medicamente, reuniţi în Alianţa pentru Sănătate din România, înfiinţată anul trecut.
Una din problemele principale este lipsa banilor, care i-a determinat pe o treime din pacienţi să renunţe să-şi mai ia reţete, unii apelând la medicamente nesigure de pe internet, arată membrii Alianţei.
Medicii de familie întâmpină probleme financiare, ceea ce ar fi dus la închiderea sau privatizarea a 15 la sută dintre cabinetele din Bucureşti.
Sănătatea pluteşte ca o corabie în derivă, iar statul nu se mai implică sub nicio formă în garantarea sănătăţii - sunt acuzele aduse de pacienţi prin vocea preşedintelui Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor, Vasile Barbu.
"Din informaţiile pe care le avem de la medicii de familie, aproape 30% dintre pacienţii care, altfel, veneau să îşi ridice reţeta de medicamente compensate, acum nu mai vin deloc. Una dintre soluţii este modificarea Legii 95 printr-o altă lege.
"Practic, nu va mai constitui nici măcar izvor de inspiraţie. Eventual, un cod al sănătăţii", a declarat Vasile Barbu.
Datoriile, acumulate la nivelul farmaciştilor şi distribuitorilor, au dus la dispariţia unor medicamente de pe piaţă prin încurajarea comerţului paralel.
Pacienţii încep "să îşi cumpere medicamentele de pe internet"
Preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, Ioana Cacoveanu, a atras atenţia că, în aceste condiţii, mulţi pacienţi se îndreaptă spre alte surse de procurare a medicamentelor, cum ar fi internetul, iar, de multe ori, acestea s-au dovedit a fi falsuri.
Măsurile propuse de Alianţă vizează organizarea şi funcţionarea întregului sistem sanitar, având în centrul său pacientul, după cum explică preşedintele Alianţei, Cristian Hotoboc.
"Ele sunt grupate pe tipuri de măsuri, ce vizează toate aspectele de care depinde sănătatea populaţiei.
"Pentru implementarea lor, bineînţeles, este necesară sensibilizarea şi obţinerea unei colaborări reale şi susţinute de factorii de decizie politică, legislativă şi administrativă, cu prerogative în domeniul sănătăţii şi, bineînţeles, asumarea unei strategii pe termen mediu şi lung, ceea ce până acum n-am avut", a afirmat Cristian Hotoboc.
Măsurile propuse de Alianţă
Printre măsurile care vor fi înaintate autorităţilor se numără implementarea pachetului de servicii de bază şi a sistemului de coplată, înfiinţarea unui organism pentru protecţia drepturilor pacienţilor ca autoritate independentă sub controlul parlamentului şi transparenţă în colectarea fondurilor din sănătate şi o gestionare directă a acestora de către Casa Naţională.
De asemenea, ar trebuie să se acorde o mai mare importanţă finanţării corespunzătoare a sănătăţii cu cel puţin 6% din produsul intern brut, reducerii cheltuielilor de personal la maximum 40% din bugetul spitalelor, achitării tuturor datoriilor către furnizorii şi implementării cât mai rapide a cardului naţional de sănătate.
Purtătorul de cuvânt al ministerului sănătăţii, Oana Grigore, a precizat că ministerul este deschis dialogului, însă aşteaptă propunerile Federaţiei.