Sistemul de învăţământ, "corelat cu piaţa muncii"
Ministerul educaţiei a lansat miercuri un program european care, potrivit iniţiatorilor, are ca ţintă corelarea sistemului de învăţământ cu piaţa muncii.
Articol de Bogdan Mihai, 18 Mai 2011, 20:10
Florin Popa, managerul proiectului, a declarat într-un interviu pentru Radio Antena Satelor că obiectivul general al programului este îmbunătăţirea adaptării sistemului de învăţământ superior la nevoile pieţei muncii prin dezvoltarea, testarea şi implementarea unor proceduri, în vederea interconectării acestora.
“Proiectul are două componente de diagnoză şi progonză. Datele vor trece prin mecanisme de natură tehnică care vor încerca să previzioneze o evoluţie atât a dorinţei studentului de a urma o anumită direcţie profesională cât şi o capacitate a pieţei muncii de a absorbi o anumită categorie de studenţi”, a declarat Florin Popa.
Ca obiective secundare, proiectul îşi propune crearea unor instrumente pentru a gestiona sistemele de colectare şi procesare a datelor, actualizarea unor baze de date ce urmează să gestioneze în permanenţă informaţii venite din zona învăţământului superior şi formarea personalului din aceste instituţii care vor gestiona şi asigura sustenabilitatea proiectului.
“Dorim ca în urma unei gestionări eficiente a nevoii pieţei muncii să venim cu absolvenţi pregătiţi care să aibă capacitatea să se integreze în totalitate într-o piaţă a muncii aflată într-o continuă schimbare”, a spus Florin Popa.
El a subliniat că, în acest moment, lipseşte o interconectare a instituţiilor de învăţământ cu instituţiile de specialitate din zona pieţei muncii, precum Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Camera de Comerţ.
Partenerii proiectului sunt ministerul educaţiei, Centrul Naţional de Pregătire în Statistică, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi o firmă de consultanţă din Austria.
Audio: Declaraţia lui Florin Popa la Radio Antena Satelor.