Sistemul de încălzire centralizată, "subfinanţat"
Potrivit unui raport prezentat de PricewaterhouseCoopers, sistemul centralizat de încălzire din România are nevoie de investiţii în valoare de cinci miliarde de euro în următorii zece ani pentru o funcţionare optimă.
Articol de Roxana Dumitrescu, 15 Iunie 2011, 15:01
Mai puţin de 20 % dintre români mai au locuinţele racordate la încălzirea centralizată, estimează una dintre cele mai importante firme de consultanţă din România, PricewaterhouseCoopers, care a prezentat miercuri datele unui studiu privind situaţia energiei termice.
Raportul atrage atenţia asupra potenţialului pe care sistemul centralizat îl are şi sugerează o implicare mai puternică a sectorului privat.
La ora actuală, sistemul centralizat de termoficare este controlat de autorităţile locale care investesc anual în jur de 30 de milioane de euro pentru întreţinerea lui, sumă insuficientă.
Raportul prezentat marţi demonstrează că este nevoie de investiţii în valoare de cinci miliarde de euro în următorii zece ani pentru reabilitarea instalaţiilor de producţie care sunt învechite şi a celor de distribuţie sau transport care produc pierderi foarte mari.
Încheierea de parteneriate public-private sau implicarea sectorului privat care să investească în special în acele centrale de cogenerare, care produc simultan energie electrică şi termică sunt soluţiile concrete ale eficientizării sistemului, care ar putea asigura costuri reduse pentru populaţie la energia termică cu până la 40% mai mici.
Preţul la gigacalorie, cu 20% mai mare decât în alte state ale UE
La ora actuală, populaţia plăteşte cu 20% mai mult preţul pe gigacalorie decât alte state ale Uniunii Europene din cauza pierderilor imense de energie din reţelele de distribuţie şi transport.
Valoarea medie a subvenţiilor acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul aprobat pentru operatori pe gigacalorie, ceea ce costă bugetul public până la 500 de milioane de euro anual.
În ciuda nivelului ridicat al subvenţiei, operatorii din domeniu raportează un grad ridicat de îndatorare care îi împiedică să investească în reabilitarea sistemului.
Cele mai multe persoane racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt în Bucureşti.
Numărul lor acoperă aproape 40% din totalul pe ţară.
Sistemul ar putea avea un potenţial uriaş dacă s-ar face investiţiile amintite şi ar putea determina populaţia să aleagă din nou soluţia racordării la sistemul centralizat de termoficare, mai arată concluziile PricewaterhouseCoopers.