Sinteza precizărilor făcute la Palatul Cotroceni despre alegerile prezidenţiale şi hotărârea CCR
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat şi care sunt etapele următoare.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Decembrie 2024, 22:51
O decizie istorică şi fără precedent în procesele electorale democratice din Europa a fost anunţul de astăzi al Curţii Constituţionale prin care România şi-a confirmat statutul de aliat sigur şi stabil în NATO şi Uniunea Europeană. În plin proces electoral, CCR a anulat alegerile prezidenţiale ca reacţie la atacul Rusiei asupra securităţii naţionale, prin susţinerea unui candidat care, totodată, a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă şi şi-a ascuns cheltuielile din alegeri.
Decizia Curţii a intervenit la câteva ore după începerea votului în diaspora şi, ulterior, Biroul Electoral Central a oprit de îndată toate operaţiunile electorale, inclusiv procedurile informatice aferente, precum şi pregătirea începerii votului în ţară.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-o declaraţie de presă, că noul guvern rezultat în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminica trecută va stabili calendarul alegerii viitorului preşedinte al ţării.
Oana Bâlă, cu sinteza precizărilor făcute în această seară la Palatul Cotroceni: Decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale este obligatorie pentru toată lumea şi noi toţi ne conformăm, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că este o situaţie nemaiîntâlnită. Şeful statului a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au dus către această decizie a judecătorilor de la CCR. El a spus că la scurt timp după primul tur al alegerilor prezidenţiale a primit semnale, la început doar telefonice, de la serviciile secrete, cum că anumite lucruri sunt ciudate, iar în acest context a dispus imediat să se verifice tot ceea ce poate fi verificat. A urmat şedinţa CSAT, iar din materialele puse la dispoziţie de către Ministerul de Interne, SRI, SIE şi STS s-au tras concluzii grave, după cum a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, care a menţionat însă că CSAT nu are atribuţii în domeniul alegerilor.
Klaus Iohannis: Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când, conform legii, acest lucru este interzis, sâmbăta dinaintea alegerilor şi chiar în ziua alegerilor. Acest lucru încalcă legislaţia electorală. Acelaşi candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informaţiile de la servicii că această campanie a acestui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României.
Noul guvern va stabili datele la care vor avea loc cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, a anunţat, pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că va rămâne în funcţie până când va fi ales un nou preşedinte al României. Şeful statului a explicat şi care sunt etapele următoare.
Klaus Iohannis: Ce urmează? În primul rând, după validarea alegerilor parlamentare care au avut loc între timp, convocarea noului parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare şi constituirea noului guvern al României, după alegerile parlamentare. Noul guvern al României va stabili noi date la care se vor desfăşura cele două tururi ale alegerii preşedintelui României. Ce fac eu? În Constituţia României, citim la Articolul 83, alineatul 2: "Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedinte nou ales". Concluzie: eu rămân în mandat până când va fi ales un nou preşedinte al României. Când noul preşedinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici.
Şeful statului a făcut un anunţ pentru investitorii străini, pentru partenerii din NATO şi din Uniunea Europeană, dându-le asigurări că România este o ţară stabilă şi solidă, care nu se află în dificultate.