Singura plajă publică din Galaţi, închisă
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a luat decizia de a suspenda, temporar activitatea Plajei Dunărea, singura plajă publică din municipiul Galaţi.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 18 August 2014, 17:30
Potrivit Lilianei Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galaţi, motivele acestei decizii au fost: starea avansată de degradare a clădirilor şi anexelor social-sanitare, faptul că pavimentul din jurul bazinelor şi grătarele metalice aferente sunt deteriorate, tencuiala căzută, instalaţiile sanitare care sunt defecte, dar şi faptul că dezinfecţia singurului bazin de înot funcţionabil se face manual doar cu clorură de var, ceea ce contravine normelor în vigoare.
Până la remedierea problemelor constatate, activitatea de la Plaja Dunărea rămâne suspendată.
Pede altă parte, reprezentanţii SC Gospodărire Urbană – societate care are în administrare Plaja Dunărea – spun că remedierea problemelor necesită lucrări ample de reparaţii şi reabilitare, lucrări pentru care Primăria Galaţi ar trebui să aloce fonduri.
Deocamdată, Primăria Galaţi nu a comunicat intenţia de a aloca bani pentru reabilitare, cu atât mai mult cu cât administraţia locală are în plan amenajarea unui aqualand, printr-un proiect cu fonduri europene.
În consecinţă, sunt slabe şansele ca Plaja Dunărea să fie redeschisă gălăţenilor în această vară.
Plaja Dunărea sau Plaja „Valuri”, cum mai era cunoscută, are o vechime considerabilă, de peste 35 de ani, fiind construită în locul unei foste baze de antrenament de caiac-canoe.
La început, cele două bazine ale plajei aveau chiar şi un sistem care producea valuri, de unde şi numele plajei.
Ultima reabilitare serioasă a plajei a fost făcută în urmă cu 16-17 ani.
În rest, an de an, Primăria Galaţi nu a alocat fonduri suficiente pentru lucrări serioase de refacere, motiv pentru care înaintea fiecărui sezon, administratorii au cârpit defecţiunile – au vopsit bazinele cu albastru, ca să nu se mai vadă crăpăturile din beton şi au acoperit rugina de la duşuri cu vopsea galbenă.
În timp, dalele din jurul bazinelor s-au crăpat iar printre ele au crescut buruienile, iar piesele de la cele două bazine s-au tot defectat, încât doar unul din bazine a mai rămas funcţionabil.
În ultimii doi ani, nici acest bazin nu a rămas plin cu apă tot sezonul, fiind golit de apă în timpul săptămânii şi umplut doar în weekend – o procedură anevoioasă, în lipsa unui sistem performant de recirculare şi filtrare a apei.