Sindicatele solicită măsuri pentru stimularea angajării
O primă soluţie identificată şi susţinută de sindicalişti o reprezintă scăderea CAS-ului cu şase la sută timp de un an, care ar determina, potrivit acestora, crearea a circa 200.000 de locuri de muncă.
Articol de Diana Domenico, 31 August 2010, 16:53
Blocul Naţional Sindical cere guvernului să adopte şi politici pentru stimularea angajatorilor în vederea reducerii numărului de şomeri, un număr care urmează să mai crească în perioada următoare, ca urmare a disponibilizărilor din sistemul de stat.
O primă soluţie identificată şi susţinută de sindicalişti o reprezintă scăderea CAS-ului cu şase la sută timp de un an.
Specialiştii Blocul Naţional Sindical atrag atenţia că reducerea fiscalităţii este esenţială pentru stimularea cererii de muncă şi susţin că s-ar crea, astfel, circa 200.000 de locuri de muncă noi în economie.
Această diminuare a fiscalităţii ar trebui însoţită de reformarea inspecţiei muncii şi de înăsprirea sancţiunilor pentru formele evazioniste, ca şi pentru angajaţii care lucrează la negru, mai susţin reprezentanţii BNS.
De asemenea, aceştia recomandă condiţionarea acordării ajutoarelor de şomaj de căutarea efectivă a unui loc de muncă, pentru a reduce tentaţia dependenţei de acest tip de ajutor.
Specialiştii Blocul Naţional Sindical solicită ca valoarea cuantumului ajutorului de şomaj să fie determinată de principiul contributivităţii şi, bineînţeles, ajutoarele sociale să ajungă acolo unde este nevoie.
Ieşirea din criză, "prin crearea de locuri de muncă"
Astfel, ieşirea din criză nu se bazează pe reducerea numărului de angajaţi, ci pe crearea de locuri de muncă, mai reiese din raportul Biroului pentru Observarea Muncii, prezentat de conf. univ. dr. Liviu Voinea.
"Economia României în ansamblul său trebuie să ajungă la un nivel optim al ocupării forţei de muncă, dar acest nivel optim nu este sub nivelul actual, ci deasupra nivelului actual", a declarat Liviu Voinea.
Totodată acesta a avertizat asupra faptului că politicile de reducere a costurilor, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, induc o tendinţă pe piaţa muncii în sens opus optimizării nivelului de ocupare a forţei de muncă.
"Pentru a se dezvolta sustenabil, România are nevoie de mai mulţi angajaţi care să lucreze în economia formală şi fiscalizată. Tendinţa actuală este, însă, de sens contrar", mai arată raportul Biroului pentru Observarea Muncii.
Liviu Voinea a mai explicat că nu spune nimeni că nu trebuie eliminat excedentul de personal din sistemul sanitar, dar modul de determinare a acestui excedent trebuie mai bine documentat.
Datele prezentate de Liviu Voinea reprezintă rezultatele cercetării realizate de experţi în domeniul muncii în cadrul proiectului european implementat de BNS şi intitulat Biroul pentru Observarea Pieţei Muncii şi a Calităţii Locurilor de Muncă.