Sindicatele şi patronatele cer demisia ministrului muncii
UPDATE: Premierul Emil Boc îi invită la discuţii pe reprezentanţii confederaţiilor sindicale, la ora 17.00, la Palatul Victoria, în prezenţa ministrului Muncii, Ioan Botiş.
Articol de Sorin Solomon, 18 Ianuarie 2011, 11:52
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor cer premierului Emil Boc să îl demită pe ministrul muncii, Ioan Botiş.
Aceştia au spus, marţi, după discuţiile de la ministerul muncii, pe proiectul codului muncii, că sunt nemulţumiţi că ministrul Ioan Botiş a părăsit negocierile şi că nu ţine cont de propunerile făcute de partenerii sociali.
Sindicaliştii au precizat că în aceste condiţii nu mai pot continua negocierile.
"Nu are rost să mai pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali", a spus preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a spus că prin proiectul de act normativ se urmăreşte desfiinţarea sindicatelor şi patronatelor.
"Prin desfiinţarea sindicatelor şi patronatelor, România iese din sfera democraţiei", a spus Corîci.
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au susţinut că negocierile nu mai pot continua, astfel că vor trimite premierului Emil Boc solicitarea de a-l demite pe ministrul muncii, Ioan Botiş.
Codul Muncii nu a fost dezbătut nici luni, pentru că sindicatele şi patronatele vor să ajungă întâi la o concluzie în privinţa legilor privind dialogul social.
Luni, în centrul atenţiei au fost contractele colective de muncă, asupra cărora guvernul şi patronatele au în continuare puncte de vedere divergente.
Patronatele susţin că ministerul muncii a propus desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, recomandarea fiind respinsă cu vehemenţă de partenerii sociali, ceea ce a condus la discuţii aprinse pe parcursul întâlnirii.
Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, este de părere că desfiinţarea contractelor colective ar conduce la scăderea încasărilor la buget, întrucât patronii ar recurge la munca la negru sau munca la gri.
Codul muncii şi proiectele de legi privind dialogul social trebuie finalizate până la începutul sesiunii parlamentare şi vor reprezenta o prioritate majoră pentru ministerul muncii şi ministerul justiţiei, declara, săptămâna trecută, premierul Emil Boc.