Sindicatele şi guvernul negociază salariul minim pe economie
Sindicatele şi executivul se întâlnesc din nou luni pentru a discuta despre modificarea salariului minim pe economie. În ultima sesiune de negocieri, sindicatele au cerut creşterea salariului minim la 750 de lei.
22 August 2010, 20:39
Sindicatele şi executivul se întâlnesc din nou luni pentru a discuta despre modificarea salariului minim pe economie.
Subiectul a fost abordat şi la sfârşitul săptămânii trecute, când sindicatele au cerut creşterea salariului minim la 750 de lei, în timp ce propunerea guvernului a fost de creştere a acestuia de la 600 la 640 de lei.
Salariile de referinţă din noua lege a salarizării nu vor mai fi cele din 2009, ci actualele salarii diminuate cu 25%, astfel că la veniturile de anul trecut se va putea reveni în mai mulţi ani, spun sindicaliştii.
În opinia preşedintelui BNS, Dumitru Costin, menţinerea salariului minim pe economie la un nivel scăzut reprezintă o formă mascată de menţinere a evaziunii fiscale.
La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a adăugat că un salariu minim pe economie de 750-800 de lei ar putea combate munca la negru.
El a adăugat că sindicatele doresc ca în legea salarizării unice pe 2011 să fie îngheţate actualele salarii mari şi să fie majorate substanţial cele mici.
Dacă reducerea veniturilor bugetarilor cu 25% este un fapt împlinit, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, s-a declarat preocupat de recuperarea pierderilor în 2011.
El a explicat că la solicitarea sindicatelor se vorbeşte despre o recuperare a procentului într-o medie de 10-15% anul viitor.
"Oricum, o revenire abia din ianuarie 2011 la o posibilă stare de normalitate nu este suficientă pentru cei care se pregătesc de proteste", a mai spus Marius Petcu.
El a adăugat că Federaţia Sanitas va scoate în stradă în data de 22 septembrie circa 10.000 de sindicalişti în faţa Ministerului Sănătăţii şi Guvernului.