Sindicatele se autosuspendă din comisiile de dialog social
Cele cinci confederaţii sindicale au hotărât să se suspende pe perioadă nederminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social, nemulţumite fiind de prevederile privind dreptul la negocieri colective.
21 Septembrie 2011, 14:50
Cele cinci confederaţii sindicale au hotărât să se suspende pe perioadă nederminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social.
Ele sunt nemulţumite de prevederile legale privind dreptul la negocieri colective.
Decizia a fost anunţată miercuri de către Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Naţională a Sidicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.
Potrivit acestora, suprimarea prin Legea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi neadoptarea unei reglementări privind stabilirea sectoarelor de activitate au făcut imposibilă obţinerea reprezentativităţii partenerilor sociali şi purtarea negocierilor colective la toate nivelurile.
"Protestul celor cinci confederaţii asupra modului în care guvernul percepe dialogul social, modificat radical în procedură de urgenţă, are la bază faptul că am constatat că s-a dorit eliminarea dialogului social", a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
El a atras atenţia că aceasta nu este singura neaplicare a cadrului legal şi a explicat că acesta este motivul pentru care cele cinci confederaţii au decis să nu mai participe la nicio comisie de dialog social, nici la comisiile de la Casa Naţională de Pensii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau în Consiliul Economic şi Social.
Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că sindicaliştii solicită un dialog social responsabil, ceea ce înseamnă că actele normative nu ar trebui să mai fie discutate în comisii după ce au fost deja adoptate de Guvern.
Potrivit liderilor sindicali, guvernul nu a luat măsuri de ocupare care erau esenţiale într-o perioadă de criză.
Preşedintele CSDR, Ioan Baciu, susţine că Legea 62/2011 a dialogului social ar trebui să fie modificată şi armonizată cu directivele Uniunii Europene, dar şi cu Convenţiile Internaţionale ale Muncii.
Confederaţiile sindicale solicită premierului Emil Boc întrunirea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social care să analizeze şi să găsească soluţii pentru aceste probleme.
Ei au atras atenţia că până când solicitările nu le vor fi rezolvate, nu vor reveni asupra deciziei de suspendare.
Mai mult, ei au anunţat că în perioada 21 septembrie - 1 octombrie vor fi organizate proteste la sediul Ministerului Muncii.