Sindicatele medicale critică proiectul legii sănătăţii
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România atrage atenţia că nu era nevoie de o nouă lege pentru a remedia deficienţele din sistemul sanitar.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Iulie 2012, 14:26
Sindicatele medicilor critică noul proiect de lege a sănătăţii pentru că în opinia lor nu ar face decât să bulverseze sistemul medical, informează redactorul Radio România, Adriana Turea.
Reprezentanţii sindicali admit că este un sistem care funcţionează prost însă susţin că ar fi soluţii mai simple de rezolvare.
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România atrage atenţia că nu era nevoie de o nouă lege pentru a remedia deficienţele din sistemul sanitar.
Responsabilul de legăturile cu mass-media, doctor Dan Pereţianu, spune că erau suficiente nişte ordonanţe de urgenţă care să modifice anumite capitole din legea existentă şi susţine că proiectul de lege nu este bun.
"Acest proiect, din punctul nostru de vedere, nu este bun pentru că nu desfiinţează Casa Naţională, pentru că menţine în continuare monopolul asupra banilor şi pentru că nu generează ceea ce noi ne-am fi aşteptat şi anume scoaterea bugetului asigurărilor de sănătate din bugetul consolidat al statului", a declarat Dan Pereţianu.
Reprezentantul Societăţii Academice Române, doctor Sorin Paveliu susţine că acest proiect nu aduce o rezolvare pentru situaţia actuală a sistemului sanitar.
El a explicat că trebuie să se pună anumite restricţii, din lipsa fondurilor, concomitent cu măsuri de creştere a resurselor.
"Atâta timp cât proiectul nu pleacă de la o declaraţie politică în care să se arate că o bună parte din efort se va prelua din bugetul de stat, ceea ce înseamnă concomitent ca alte sectoare să renunţe la câte o părticică, singura soluţie este ca pacientul să suporte din ce în ce mai mulţi bani din aceste cheltuieli pe care nici în prezent nu şi le permite.
Premiza eronată este: consumul din momentul de faţă reflectă nevoile. Nu este adevărat. Oamenii care sunt săraci nu se duc la spital pentru că nu au bani de şpagă şi de medicamente.
"A presupune că se vor cheltui bani din buzunar cu 30, cu 50, cu 100% mai mult, înseamnă a accepta, încă o dată mai mult, că acei oameni care astăzi nu se duc la spital nu se vor duce nici pe viitor, iar numărul lor va creşte. Asta nu este o soluţie de sănătate publică. Asta este o soluţie de exterminare", a declarat Dan Paveliu.
Legea sănătăţii, una dintre angajamentele asumate în acordul cu FMI
Adoptarea unei legi a sănătăţii până la sfârşitul lunii octombrie este unul din angajamentele asumate de România în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, ca parte a reformei sistemului de sănătate.
Conform scrisorii de intenţie a guvernului, trimisă luna trecută conducerii FMI, proiectul legii sănătăţii ar urma să fie dezbătut public în cursul lunilor iulie, august şi septembrie.
Scrisoarea de intenţie face referire şi la coplată, a cărei formulă de calcul urmează să fie modificată, informează redactorul Radio România, Sergiu Şteţ.
Scrisoarea de intenţie trimisă de guvern conducerii FMI anunţă mai multe măsuri importante care vor fi adoptate pentru reformarea sistemului de sănătate.
Conform documentului, coplata va fi o tax fixă, indiferent de venitul pacientului, însă cu o limită a sumei maxime de coplată pe perioada unui an.
Modificarea sistemului de coplată ar trebui adoptată până la sfârşitul lunii viitoare, pentru a putea intra în vigoare cât mai rapid.
O atenţie deosebită va fi acordată cheltuielilor din spitalele publice, astfel încât acestea să nu-şi depăşească bugetele.
La acest capitol viitoarea lege a sănătăţii va obliga la publicarea pe internet pentru fiecare spital a veniturilor şi a cheltuielilor şi la auditul financiar al unităţilor sanitare.
Noua lege va introduce sancţiuni pentru managerii spitalelor care depăşesc cheltuilelile la care le dă dreptul bugetul.
Conform scrisorii de intenţie, aceste măsuri ar avea ca scop creşterea calităţii serviciilor medicale şi îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate.