Sindicatele din învătământ ameninţă cu greva generală
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală din 31 mai, una dintre ameninţări fiind şi îngheţarea anului şcolar.
21 Mai 2010, 20:10
Sindicatele se pregătesc de grevă generală, în 31 mai, iar pentru profesori acesta este doar un nou pas din acţiunile de protest declanşate încă din martie, când au ieşit în stradă, nemulţumiţi de reducerea veniturilor, în urma aplicării Legii salarizării unitare.
Una dintre ameninţările cele mai serioase ale dascălilor este că vor îngheţa anul şcolar.
Sindicaliştii spun că din 31 mai nu vor trece notele în catalog şi nu vor participa la niciun fel de evaluare, ceea ce ar duce la neînchierea mediilor de sfârşit de an.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, spune că "acest lucru nu înseamnă că elevii rămân repetenţi, înseamnă că dorim să ne aşezăm serios la negocieri şi să avem şi câştig de cauză".
Aurel Cornea a precizat că "se amână susţinerea examenelor de evaluare pentru finalurile de ciclu - gimnazial, liceal. Pot fi date peste o lună, două, peste o săptămână".
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, spune, însă, că are soluţii legale pentru a nu se ajunge la blocarea anului şcolar şi că lucrează la un pachet de măsuri în acest sens.
Consilierul ministrului, Melania Vergu, nu a oferit detalii privind conţinutul acestui pachet, dar a precizat că înainte de a-l face public, Daniel Funeriu vrea să discute şi cu sindicatele, care ar putea fi chemate la o întâlnire, săptămâna viitoare.
Melania Vergu a declarat că "pentru copii ar fi o chestiune extrem de gravă, în sensul că ar putea duce la pierderea unui an de învăţământ, ceea ce însă nu se va întâmpla, pentru că există soluţia legală ca anul să fie finalizat".
De asemenea, Melania Vergu spune că "profesorii apreciază în mod diferit ralierea la o astfel de decizie. Sunt şi profesori care nu sunt în sindicat, sunt şi profesori care chiar dacă sunt, totuşi, nu pot să îşi părăsească elevii ş.a.m.d".
Sindicaliştii, pe de altă parte, acuză ministerul că încearcă să îi intimideze pe profesorii din ţară şi să-i convingă să nu participe la grevă.
Marius Nistor, preşedintele "Spiru Haret" spune că "în momentul de faţă, s-a înaintat o adresă din partea ministerului, prin care se cere inspectoratelor şcolare, directorilor de unităţi şcolare să discute cu cadrele didactice, eventual cu organizaţiile sindicale reprezentative, să vadă ce posibilităţi sunt, pentru a nu se desfăşura greva generală, să se prezinte numărul celor care vor participa la grevă pe procente".
Totodată Marius Nistor a afirmat că "totul este coroborat cu promovarea unui ordin al ministrului, publicat în Monitorul Oficial, prin care oricărui director i se poate suspenda contractul managerial, dacă organul ierarhic superior, respectiv ministerul sau inspectoratul depun o plângere penală împotriva lui".
Liderii sindicali spun că, în acest moment, aproximativ 65-70% dintre membrii federaţiilor lor sunt decişi să nu mai treacă notele în catalog şi să blocheze anul şcolar.