Sindicatele din educație sunt aşteptate să decidă soarta protestului după ultima ofertă a Guvernului de majorare salarială
Profesorii au la dispoziție, pe site-ul Ministerului Muncii, proiectul ordonanței de urgență care le majorează salariile începând cu această lună și de anul viitor, de la 1 ianuarie.
Articol de Andrei Şerban, 12 Iunie 2023, 07:19
Greva generală din educaţie continuă şi astăzi, dar sindicatele sunt aşteptate să decidă, în următoarele ore, soarta protestului, după ultima ofertă a Guvernului de majorare salarială.
Această nouă propunere s-a concretizat într-o ordonanţă de urgenţă care se află în dezbatere publică. La finalul negocierilor de ieri, premierul Nicolae Ciucă a promis că, în cazul în care profesorii încetează greva, Executivul va avea o nouă şedinţă în care va fi adoptat actul normativ de creştere a salariilor.
Profesorii au la dispoziție, pe site-ul Ministerului Muncii, proiectul ordonanței de urgență care le majorează salariile începând cu această lună și de anul viitor, de la 1 ianuarie.
Ei trebuie să anunţe public până astăzi, la ora 10:00, dacă acceptă această majorare, iar dacă greva va înceta, atunci Executivul va avea o ședință în care va adopta actul normativ, după cum a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie pe care o vor transmite până la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor. Ulterior, vom aveau o nouă ședință de guvern în care vom aproba ordonanța și în felul acesta, conflictul de muncă se va fi încheiat.
Reporter: Liderii de sindicat așteaptă acum răspunsul profesorilor și până atunci greva continuă. Marius Nistor, din partea Federației Sindicatelor din Educație:
Marius Nistor: Au fost niște cerințe minimale. Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici, răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025. Așa că este logic să primească colegii noștri proiectul actului normativ și în funcție de conținutul acestuia, ne vor da un răspuns, răspuns pe care îl comunicăm.
Reporter: În ceea ce privește primele de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, care vor fi acordate timp de cinci ani, în octombrie, acestea sunt prevăzute într-o altă ordonanță de urgență, pe care Ministerul Proiectelor Europene a pus-o în transparență decizională.