Sindicatele din educaţie protestează miercuri la Bucureşti
Nemulţumirile profesorilor sunt în principal legate de slaba finanţare a sistemului. Protestatarii susţin că vor recurge la măsuri extreme, posibil grevă generală.
05 Noiembrie 2013, 18:43
Sindicatele din educaţie anunţă pentru mâine un miting la guvern şi un marş până la Palatul Parlamentului, în încercarea de a obţine de la autorităţile responsabile o rezolvare favorabilă pentru solicitările lor.
Nu este pentru prima oară când cadrele didactice ies în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirile, în principal legate de slaba finanţare a sistemului, dar acum protestatarii susţin că vor recurge la măsuri extreme, posibil grevă generală.
Dascălii reclamă că sistemul nu funcţionează la parametri normali din cauza subfinanţării şi dau exemplul mediei europene, unde învăţământul are alocat un procent de 5,2% din PIB, faţă de aproape jumătate, cât este în ţara noastră.
Sindicatele îşi manifestă chiar temerea că personalul angajat nu îşi va putea primi banii aferenţi lunii noiembrie şi ameninţă cu greva generală, în situaţia în care guvernanţii nu vor găsi o soluţie.
Problema este însă că la rectificarea bugetară, a doua din acest an, deja au fost alocaţi mai mulţi bani pentru plata salariilor profesorilor din învăţământul pre-universitar.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, trage un semnal de alarmă şi susţine că responsabilitatea revine integral actualului cabinet.
"Este treaba guvernului, această problemă trebuia rezolvată ieri. A da acuma termene, totul este în regim de urgenţă", spune Simion Hăncescu.
Trafic restricţionat
Circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul stabilit, respectiv Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii - Piaţa Constituţiei şi pe străzile adiacente, până la ora 15:00.
La sfârşitul lunii octombrie, sute de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile guvernului şi USL, fără niciun rezultat.
Ieri a venit rândul celor din Federaţiile Spiru Haret şi Alma Mater, care au protestat la Palatul Parlamentului.
Cadrele didactice solicită alocarea de anul viitor a minim 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal.
Modificarea legii educaţiei astfel încât să se elimine discriminările existente şi adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50% se regăsesc, de asemenea, printre revendicările manifestanţilor.