Sindicatele cer probe diferenţiate la bacalaureat
Sindicaliştii din educaţie ar vrea ca probele transdisciplinare de la bacalaureat să fie introduse de anul viitor şi nu din 2016, aşa cum este reglementat în proiectul actual al legii educaţiei.
Articol de Cristian Bâcâin, 04 Iunie 2012, 08:10
Liderii sindicatelor din educaţie solicită USL să modifice actuala Lege a educaţiei, astfel încât introducerea probelor transdisciplinare să aibă loc începând cu bacalaureatul de anul viitor.
Semnatarii susţin, într-o scrisoare deschisă adresată copreşedinţilor Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, că ar fi în interesul elevilor ca, pe lângă proba scrisă comună de Limba şi literatura română şi, eventual, de cea scrisă la Limba şi literatura maternă, să existe şi probe scrise diferenţiate în funcţie de profil şi filieră.
Potrivit documentului semnat de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învâţământ, Simion Hăncescu, al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, şi de cel al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Costantin Ciosu, una dintre puţinele reglementări benefice ale Legii educaţiei naţionale, adoptată de guvernul Boc, se referă la bacalaureatul diferenţiat, dar acesta nu se poate aplica decât din anul 2016, respectiv pentru elevii care intră în clasa a IX-a din anul şcolar 2012-2013.
Potrivit legii, proba transdisciplinară pentru profilul umanist va conţine subiecte din geografie, istorie şi ştiinţe socio-umane, adică din mai multe materii decât la bacalaureatul din acesta an, la care se adaugă o probă la o limbă străină, în timp ce la profilul real, proba transdisciplinară va conţine subiecte din fizică, biologie şi chimie, plus proba de matematică.
Totodată, actuala lege prevede menţinerea probei de limbă şi literatură pentru toate profilurile.
Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a apreciat ca fiind pertinentă propunerea liderilor sindicali.
"În opinia mea cred că elevii de liceu au un bacalaureat mult mai aplicat pe ceea ce învaţă în profilele şi filierele la care sunt. Am înaintat premierului această scrisoare. Urmează o informare în şedinţa de guvern de miercuri. Eu ca ministru voi dezbate public acest lucru, urmând ca după alegerile din 10 iunie să avem întâlniri şi discuţii cu elevii din clasa a XI-a, părinţii acestora şi profesori", a spus Liviu Pop.
Reamintim că promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de aproximativ 46%, cea mai slabă din ultimele două decenii.
Aceasta a fost una din urmările celor mai severe măsuri de supraveghere, introduse pentru descurajarea şi depistarea fraudelor la examen.