Sindicatele cer indexarea veniturilor cu rata inflaţiei
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, susţine că dacă s-ar colecta măcar jumătate din taxele existente în acest moment, n-ar mai fi nevoie să scadă salariile şi să fie ţinute pe loc pensiile.
28 Octombrie 2011, 18:58
Sindicatele au venit vineri cu o propunere concretă pentru creşterea, chiar şi foarte mică, a veniturilor cetăţenilor: indexarea salariilor şi pensiilor cu rata inflaţiei.
În plus, sindicatele au conturat ceea ce cred că este în continuare o problemă în România, colectarea deficitară a taxelor, ceea ce afectează grav bugetul statului.
Vineri sindicatele au avut întâlnire cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, aflaţi la Bucureşti în a treia vizită de evaluare a acordului de tip preventiv.
Puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut şi mai mult în ultimii ani, iar perspectiva este sumbră, în condiţiile în care FMI a revizuit în jos pentru 2012 principalii indicatori macroeconomici, a spus după discuţii vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.
Neputinţa guvernului de a încasa taxele şi impozitele generează presiune tot pe bunul platnic, a mai spus vicepreşedintele Cartel Alfa.
"Doar 28% din taxe sunt preluate şi în aceste condiţii bugetul este normal că nu poate face faţă şi atunci întreaga răspundere, întreaga durere, întreaga suportabilitate ajunge pe umerii pensionarilor, ai salariaţilor, deci faptul că guvernul nu este în stare să colecteze taxele, aceasta înseamnă că trebuie să plătim noi mai mult. De fapt cei care plătesc, plătesc mai mult decât normal", a afirmat Liviu Apostoiu.
Dacă s-ar colecta măcar jumătate din taxele existente în acest moment, n-ar mai fi nevoie să scadă salariile şi să fie ţinute pe loc pensiile, în opinia aceluiaşi lider sindical.
Piaţa muncii, "administrată rudimentar"
Părţile au mai discutat şi problemele întreprinderilor cu capital de stat monitorizate de FMI.
Fondul nu doreşte închiderea lor, ci redresarea.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a spus că piaţa muncii din România este administrată rudimentar.
"Nu ştim câţi lucrăm, unde lucrăm, câte ore lucrăm, câte zile, având în vedere flexibilizarea legislaţiei muncii, adăugăm aici şi toate elementele care înseamnă contribuţii din partea noastră ca lucrători şi a angajatorilor, la sistemul de securitate socială noi ne-am trezit moţ să rezolvăm problema doar a unei componente, şi anume a sistemului de securitate socială, fără să ţinem cont că el face parte integrantă din sistemul de administrare a pieţei muncii, în integralitatea sa", a mai adăugat Dumitru Costin.
Salariaţii întreprinderilor de stat cu probleme, monitorizate de Fondul Monetar riscă să devină şomeri, în opinia lui Dumitru Costin.
"Guvernul şi cei care se află la putere amână la nesfârşit luarea unei decizii corecte, cei care plătesc nota de plată rămân salariaţii sau mai bine zis viitorii şomeri, pentru că ei vor plăti nota de plată, întâmplător în ultimii doi ani de zile, în loc să mergem spre ceea ce ne-am propus, a crescut numărul de persoane care ocupă funcţii de conducere numite politic", a mai afirmat Dumitru Costin.
BNS a propus, printre altele, indexarea la inflaţie a salariilor din sectorul bugetar, cât şi a pensiilor în 2012.
FMI a spus că nu urmăreşte ce face guvernul la nivel micro, când construieşte bugetul, ci este interesat de respectarea ţintelor macro-economice convenite, cum ar fi PIB-ul, inflaţie, curs valutar.