Sindicatele anunţă o nouă grevă generală
Sindicatele anunţă mitinguri la Parlament şi grevă generală în ziua dezbaterii moţiunilor de cenzură.
03 Iunie 2010, 17:29
Confederaţiile sindicale au decis să organizeze un miting cu 3.000 de persoane în faţa Parlamentului, luni, când Guvernul îşi angajează răspunderea.
Deasemenea, în ziua dezbaterii moţiunilor, sindicatele ameninţă cu o grevă generală de o zi, urmând ca în aceeaşi zi, peste 20.000 de sindicalişti să participe la un miting de protest.
Preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, a declarat, la finalul discuţiilor dintre cei cinci lideri de confederaţii sindicale, că s-a hotărât menţinerea presiunii asupra guvernanţilor şi în perioada următoare.
Liderul sindical a arătat că de săptămâna viitoare vor fi organizate ample acţiuni în Capitală.
Programul protestelor
În prima zi a săptămânii va fi organizat un miting cu 3.000 de sindicalişti în faţa Parlamentului, iar atunci când premierul va veni pentru asumarea răspunderii, cele cinci porţi de intrare în sediul Legislativului vor fi blocate de sindicalişti.
Mitingurile vor continua, marţi şi miercuri, în faţa Parlamentului, urmând ca joi, vineri şi sâmbătă, să fie organizate pichete la birourile parlamentare şi sediile acestora.
Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a susţinut că în ziua votului moţiunii se va organiza şi o grevă generală, în toate sectoarele bugetare.
Sindicaliştii vor pune în toate judeţele afişe cu fotografiile parlamentarilor, însoţite de un text prin care să le atragă atenţia acestora să voteze în folosul cetăţenilor.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra proiectelor de lege privind măsurile de austeritate - unul privind "unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar" şi cel de-al doilea privind "stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor" - luni, la ora 16.00 şi ora 17.00.
Două moţiuni de cenzură
PSD va depune două moţiuni de cenzură pentru că Guvernul va recurge de două ori la procedura angajării răspunderii în Parlament pentru reducerile de pensii şi de salarii.
Potrivit purtătorului de cuvînt al PSD, Radu Moldovan, moţiunile vor avea trei anexe, cu măsurile alternative propuse de PSD, PNL şi, respectiv, PC.
Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională legile pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, dacă moţiunile de cenzură nu vor fi adoptate în Parlament.
Angajaţii din învăţământ şi administraţie publică au intrat în 31 mai în grevă generală, iar acestora li s-au alătura, luni şi marţi, într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, penitenciare şi sectorul privat.
Miercuri, mai mulţi sindicalişti din administraţie, sănătate, penitenciare şi din alte sectoare de activitate au anunţat că suspendă greva generală, precizând că vor participa la acţiunile de stradă organizate de cele cinci confederaţii sindicale.
Doar sindicaliştii din învăţământ au decis să continue greva generală, sindicatele spunând că vor merge până la blocarea anului şcolar.