Sindicaliştii şi conducerea Poştei au reluat negocierile
Salariaţii Poştei Române spun că primesc salarii mici pentru numărul mare de ore de muncă, în condiţiile în care conducerea companiei câştigă câteva mii de euro lunar.
Articol de Radiojurnal, 13 Mai 2014, 14:00
Sindicatele şi conducerea Poştei Române au reluat cu puţin timp în urmă negocierile, sub presiunea acţiunilor de protest organizate în ultimele zile.
Angajaţii oficiilor poştale din toată ţara poartă astăzi banderole albe pe braţ, în semn de protest faţă de condiţiile în care lucrează şi de felul în care este condusă compania.
Greva japoneză este parte a unui calendar amplu de proteste, început săptămâna trecută cu un pichet în faţa guvernului şi care ar putea continua, potrivit liderilor sindicali, cu noi pichete şi chiar cu forme extreme, precum greva foamei.
Corespondenţii Radio România Actualităţi transmit că lucrătorii poştali îşi respectă programul normal de lucru.
Gina Poenaru relatează că la Botoşani, mulţi dintre clienţi susţin demersul angajaţilor Poştei şi reclamă condiţiile proaste din oficii.
Şi angajaţii botoşăneni ai Poştei Române lucrează astăzi cu banderole albe la mâini. Clienţii din Botoşani ai companiei susţin protestele poştaşilor.
"Normal că au dreptate, pentru că au nişte condiţii foarte proaste de muncă, muncesc. Eu văd factorul de la mine, din cartier. Merge, săracul, pe o bicicletă şi bolnav. A redus un factor de pe cealaltă stradă, stă lumea şi aşteaptă pensii..."
"La ghişeu, stai până când, că e o sută de oameni sau foarte greu. Foarte greu, că s-a redus personalul", spun clientii postei.
Solicitările sindicaliştilor
Acţiunea de astăzi va fi urmată joi de o pichetare la sediul Oficiului Judeţean de Poşţă Botoşani.
Salariaţii Poştei Române spun că primesc salarii mizere pentru numărul mare de ore de muncă, în condiţiile în care conducerea companiei câştigă câteva mii de euro lunar.
Una dintre revendicări este indexarea salariilor cu rata inflaţiei, de la 1 iunie. Se cere şi demisia managementului privat, acuzat că de la numire, în anul 2011, nu a reuşit să aducă noi contracte pentru ca angajaţii să-şi poată reîntregi norma salarială.
Reprezentanta Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Luminiţa Romanovschi, susţine că directorii nu ar ţine cont de revendicările salariaţilor.
"Au condus Poşta Română de când au fost numiţi, numai spre nenorociri şi spre un lucru care a dus la reducerea masivă de personal. Cerem angajarea imediată a necesarului de personal pe posturile vacante, cu prioritate pentru funcţiile operaţionale, nu în conducerea Companiei Naţionale Poşta Română.
"Condiţiile de muncă în oficiile poştale şi în tranzite au ajuns de nesuportat", spune Luminiţa Romanovschi.
De multe ori, angajaţii oficiilor poştale sunt nevoiţi să cumpere din banii lor tuş pentru imprimante, tastaturi sau alte obiecte necesare pentru a-şi putea face treaba - mai spune Luminiţa Romanovschi.
Conducerea companiei aminteşte că disponiblizările de anul trecut au fost convenite cu sindicatele şi anunţă, la Radio România, că a început o evaluare a activităţii din lunile februarie şi martie. În funcţie de rezultate, se vor face corecţii în ceea ce priveşte personalul angajat al Poştei.
Liberalizare a pieţei serviciilor poştale
Lipsa surselor noi de venit, reclamată de sindicate, este o consecinţă a liberalizării pieţei serviiclor poştale, explică purtătorul de cuvânt al companiei, Dan Dumitrescu.
"Monopolul pe care Poşta Română îl avea pe o serie de domenii a fost eliminat. Din acel moment, Poşta Română a concurat de la egal la egal cu absolut toţi operatorii privaţi. Poşta Română a reuşit să-şi păstreze cota de piaţă în aceste condiţii.
"În acest moment, salariul minim pe economie este de 850 de lei, în afară de acest salariu minim pe economie, angajaţii noştri primesc şi bonuri de masă, care ridică cu aproape 2 milioane venitul lor lunar.
Reporter: De la 1 iunie, salariaţii cer indexarea cu rata inflaţiei, este posibilă această indexare?
Dan Dumitrescu: Bugetul companiei este aprobat în contextul legii bugetului de stat şi nu poate să sufere modificări decât în urma aprobării organismelor competente.
Purtătorul de cuvânt al Poştei Române, Dan Dumitrescu, în dialog cu Alex Olaru.
Autorităţile spun că fără consens între sindicate şi conducere, Poşa Română nu poate fi privatizată. Un nou apel la dialog a făcut, în deschiderea şedinţei de guvern, prim ministrul Victor Ponta, care a cerut atât conducerii, cât şi managementului privat să fie mai flexibili, pentru a evita falimentul companiei.
Poşta Română are la acest moment datorii istorice eşalonate de peste 200 de milioane de lei.
Autorităţile au făcut o solicitare la Bruxelles, în vederea transformării unei părţi din datorii în acţiuni, pentru a face compania atractivă la privatizare.
Imediat ce Comisia Europeană va da un aviz favorabil, se va relua procesul de privatizare - a anunţat luna trecută, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.