Sindicaliştii, nemulţumiţi de legea unică de salarizare
Guvernul ar urma să declanşeze în şedinţa de astăzi procedurile pentru asumarea răspunderii pe cele trei pachete de legi vizând salarizarea, agenţiile şi educaţia.
02 Septembrie 2009, 08:35
Reprezentanţii executivului şi cei ai sindicatelor au discutat până aseară târziu pe marginea proiectului legii unice de salarizare, însă mai multe categorii de bugetari sunt în continuare nemulţumite de prevederile acesteia.
Cel mai nemulţumit pare a fi personalul din justiţie, care a trecut deja la proteste, activitatea în instanţele din ţară fiind blocată parţial de la începutul acestei săptămâni.
Şi sindicaliştii din educaţie s-au declarat total nemulţumiţi în urma discuţiilor de la guvern, acuzând faptul că legea nu respectă coeficienţii de salarizare negociaţi anterior şi susţinând că profesorii se vor afla, din nou, în partea de jos a grilei de salarizare.
Sindicaliştii din sănătate sunt singurii care se declară mulţumiţi de forma finală a proiectului de lege, după ce au reuşit să salveze, în urma negocierilor, tichetele de masă şi toate sporurile specifice.
În ciuda faptului că guvernul a anunţat că asumarea răspunderii pe legea salarizării unitare va fi decisă astăzi, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat aseară, după discuţiile cu reprezentanţii executivului, că aceasta ar mai putea fi amânată câteva zile, pentru a fi evitate conflictele sociale.
După adoptarea în şedinţa de astăzi a actelor normative pentru care îşi va asuma răspunderea, guvernul va trimite parlamentului scrisoarea de intenţie în acest sens. Legislativul, prin Birourile Permanente, este cel care va decide calendarul de desfăşurare a acestei proceduri şi termenul până la care se pot depune amendamente de către deputaţi şi senatori.
Amendamentele se comunică executivului pentru a fi analizate şi a stabili pe care dintre ele le acceptă. Urmează apoi şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, în care primul-ministru declară în mod expres că guvernul îşi angajează răspunderea asupra proiectelor de lege, motivând recurgerea la această cale de promovare.
Din acest moment începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, la epuizarea termenului proiectul se consideră adoptat. În cazul de faţă, va fi vorba de trei proiecte de lege: cel cu măsuri economice, cel pentru salarizarea unică şi, al treilea, cuprinzând legile educaţiei. Proiectul cu măsuri economice va conţine, între altele, neimpozitarea venitului reinvestit, care ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistem public, restructurarea agenţiilor guvernamentale.
Pentru reforma educaţiei, ministrul Andronescu este aşteptat să prezinte astăzi membrilor cabinetului un proiect care să respecte atât Pactul Naţional pentru Educaţie cât şi programul de guvernare asumat de către PSD şi PD-L. În ceea ce priveşte legea salarizării unice s-a convenit o creştere accelerată a salariilor mici în perioada 2010-2015, sporurile să reprezinte cel mult 30% din salariu, iar scara de ierarhizare să fie redusă de la 1:15 la un raport de 1:12