Sindicaliștii din Sănătate, protest în fața Guvernului
UPDATE: V. Ştefan le-a promis reprezentanţilor sindicatului SANITAS că pe 2 mai le va prezenta o soluţie, astfel încât personalul din sănătate să nu mai piardă din salariu.
Articol de Adriana Turea, 26 Aprilie 2018, 13:07
UPDATE 2: Vicepremierul Viorel Ştefan le-a promis, astăzi, reprezentanţilor sindicatului SANITAS că pe 2 mai le va prezenta o soluţie, astfel încât personalul din sănătate să nu mai piardă din salariu.
Sindicaliştii nu renunţă, însă, la calendarul de proteste deja anunţat, întrucât consideră în continuare că trebuie schimbată legea salarizării, pe care au denunţat-o la mitingul de astăzi, din faţa sediului Guvernului, dar şi în zilele trecute.
Mai multe categorii de angajaţi din sistemul medical reclamă scăderi ale veniturilor nete după aplicarea noilor regementări şi cer eliminarea plafonului pentru sporuri, care nu mai pot depăşi 30 la sută din salariu.
UPDATE 1: O delegaţie a sindicaliştilor din Federaţia Sanitas, care protestează, azi, în Piaţa Victoriei din Capitală, poartă, la această oră, discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.
În cadrul întâlnirilor anterioare pe care sindicatele le-au avut cu autorităţile, acestea au insistat că nu se poate modifica actualul cadru legal, adică legea salarizării bugetarilor şi regulamentul de sporuri din sănătate - ale căror prevederi sunt contestate. Mai multe categorii de angajaţi din sistemul medical reclamă scăderi ale veniturilor nete după aplicarea noilor reglementări şi cer eliminarea plafonului pentru sporuri, care nu mai pot depăşi 30% din salariu.
Mitingul, în desfăşurare, şi la această oră, în faţa sediului Guvernului, ar urma să se încheie la ora 15:00, fiind în vigoare restricţii de circulaţie în centrul Bucureştiului.
---Știrea inițială---
Piaţa Victoriei din centrul Capitalei s-a umplut azi de membri ai Sindicatului Sanitas veniţi din toată ţara pentru a protesta faţă de efectele legislaţiei ce reglementează salarizarea în sistemul bugetar şi în sectorul medical.
Angajaţii au venit cu steaguri şi pancarte, cu fluiere şi cu vuvuzele pentru a-şi face mai bine auzit mesajul către guvern: nemulţumiri exprimate şi în proteste spontane în ultima perioadă, la care nu s-au găsit soluţii nici în urma discuţiilor pe care autorităţile le-au avut cu reprezentanţii sindicatelor şi cu directorii de spitale:
-: Cel mai mult ne deranjează faptul că nu este adevărat ceea ce au spus, au spus mărire de sută la sută. Nici pe departe! În momentul în care sporurile se diminează la 30%! Personal pierde şase milioane la salariu faţă de luna ianuarie. Măririle sunt date doar la asistenţi şi medici. Colegii noştri, infirmierii, îngrijotorii nu au primit nimic ca mărire de salariu de bază.
Reporter: Sunteti din Ialomiţa. De ce aţi venit până în Bucureşti?
-: Din fericire în spitalul nostru nu au scăzut salariile, dar, din păcate, la infirmiere, biochimişti, chimişti, farmacişti, brancardieri, tot personalul TESA nu avem nicio mărire de salariu şi mi se pare o mare discriminare! Noi suntem o echipă medicală. Asistentul fără brancardier sau fără infirmier nu-şi poate face treaba.
Reporter: Care sunt problemele în acest moment?
-: Spuneam în urmă cu un an că Legea salarizării trebuie modificată pentru că altfel vom avea dificultăţi în aplicarea regulamentului de sporuri în mod echitabil şi astăzi se dovedeşte că noi am avut dreptate şi nu guvernul care se lăuda cu creşteri de venituri în sistemul sanitar.
Reporter: Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope:
Iulian Pope: Medicii, care au cele mai mari creşteri de venituri şi sunt reale au şi ei o problemă privind aplicarea regulamentului de sporuri în mod diferenţiat pe diverse categorii de spitale.
Realizator: Reporterul nostru Adriana Turea a stat de vorbă cu participanţii la protest şi revine acum în direct cu detalii.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, mai spune că după acest protest va urma o grevă de avertisment, pe 7 mai, cu întreruperea activităţii timp de două ore, iar pe 11 mai grevă generală, pentru care se strâng semnături şi la care nu-şi doresc să ajungă.
El a mai menţionat că managerii spitalelor au primit circulara dată de Ministerul Sănătăţii, în urma căreia niciun salariat din sănătate nu va pierde la salariu.
Iulian Pope este de părere că soluţia este la Legea salarizării. El susţine că trebuie modificat procentul de 30% pentru sporuri, fie eliminarea continuităţii din acest procent, astfel încât să nu se ajungă în situaţia de a nu mai plăti sporuri pentru gărzile medicilor şi sporuri pentru sâmbătă şi duminică pentru cealaltă categorie de personal medical.
În faţa guvernului se circulă pe două benzi de sens, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Aviatorilor.
Se asigură circulaţia pe Calea Victoriei, Bdul. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bdul. Lazăr Catargiu.
Circulaţia este întreruptă pe Seseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei.