Sindicaliştii din sănătate ar putea bloca justiţia
Peste 40 de mii de dosare vor fi înregistrate în justiţie de sindicaliştii Sanitas, pentru obţinerea anulării diminuării salariilor cu 25%. Numărul total al cererilor ar putea ajunge la 120 de mii, egal cu numărul sindicaliştilor.
14 Septembrie 2010, 15:30
Peste 40.000 de dosare ar putea fi înregistrate în justiţie săptămâna aceasta, de membrii Federaţiei Sanitas, din domeniul sănătăţii, pentru obţinerea anulării diminuărilor salariilor cu un sfert.
Estimarea îi aparţine preşedintelui Sanitas, Marius Petcu, care spune că, în perioada următoare, numărul dosarelor va ajunge la 120.000, cifră egală cu numărul membrilor acestui sindicat.
După cum spune preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, acţiunile în justiţie se înregistrează sub sigla "Sanitas", dar în nume individual, pentru fiecare membru de sindicat în parte.
Acum sunt în faza în care alcătuiesc dosarele prealabile, afirmă liderul Sanitas.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu un sfert.
"Guvernul a luat o măsură unilaterală, iar contractul colectiv de muncă este o lege a părţilor. El a fost încălcat de brutalitate" spune Marius Petcu.
Statul va fi dat în judecată
Preşedintele Sanitas a mai declarat că va fi dat în judecată statul, şi nu autorităţile locale în subordinea cărora au trecut multe spitale.
"Recuperarea a celor 25% şi, implicit, şi a celorlalte venituri derivate din salariul de bază care au fost afectate prin aplicarea acestei măsuri şi, sigur, încercăm ca prin câteva procese pe care le vom câştiga iniţial să putem sesiza ulterior şi instanţele internaţionale", a declarat Marius Petcu.
Preşedintele Sanitas subliniază că acţiunea în instanţă are loc în paralel cu mitingul de protest, programat pentru 22 septembrie, în Capitală.
În urmă cu aproximativ o săptămână, cei de la Sanitas au mai organizat un protest, prin care se cerea, printre altele, revenirea la salariile din 2009.
După o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, sindicaliştii au declarat că au obţinut răspunsuri mulţumitoare la multe dintre solicitările lor, nu însă şi la cea privind reducerea salariilor.
Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%.
Guvernul a încercat astfel reducerea cheltuielilor bugetare, în dorinţa de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8%, convenită cu FMI.