Sindicaliştii din minerit au amânat protestul faţă de aşa-numita „ordonanţă trenuleţ”
În prezent, sporurile angajaţilor de la CE Valea Jiului sunt prevăzute în contractele individuale de muncă şi nu ar putea fi modificate decât dacă ar fi semnate acte adiţionale.
Articol de Ilie Pintea, 28 Ianuarie 2025, 10:26
Sindicaliştii din minerit au amânat protestul prin care-şi exprimau dezacordul faţă de aşa-numita "ordonanţă trenuleţ", dar spun că îl vor relua dacă prevederile acesteia vor fi puse în practică şi la Complexul Energetic Valea Jiului. Actul normativ ar urma să afecteze plata orelor suplimentare pentru personalul care asigură mentenanţa sistemelor indispensabile siguranţei muncii în subteran.
Reporter: În prezent, atât adaosurile salariale, cât şi sporurile angajaţilor de la Complexul Energetic Valea Jiului sunt prevăzute în contractele individuale de muncă şi nu ar putea fi modificate decât dacă ar fi semnate acte adiţionale care să le diminueze, lucru exclus de preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean.
El a precizat că prevederile ordonanţei ar urma să afecteze personalul care asigură servicii esenţiale.
Darius Câmpean: E vorba despre oamenii care vin şi asigură intrarea personalului în subteran, intrarea inspecţiilor - vorbim de măsurătorii de gaze, oamenii de la instalaţiile de degazare, de pompare, care asigură aerul în mină. Aceste elemente trebuie asigurate şi când mina stă. Noi va trebui să găsim o soluţie de plată a acestor oameni, pentru că altfel nu vor mai veni la serviciu.
Complexul Energetic Valea Jiului are aproximativ 2.000 de angajaţi, care lucrează în cele patru exploatări miniere şi la Termocentrala Paroşeni şi funcţionează pe un program de închidere până în 2032, care ar putea fi prelungit însă, potrivit Ministerului Energiei.