Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu reluarea protestelor
Negocierile cu Ministerul Educaţiei nu rezolvă nemulţumirile sindicaliştilor.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Ianuarie 2010, 18:32
Sindicaliştii din învăţământ s-au declarat nemulţumiţi de rezultatele negocierilor de miercuri şi au anunţat că este posibil să reia proteste, acuzând Ministerul Educaţiei că impune măsuri privind reducerea fondurilor fără să ţină cont de consecinţele pe care le-ar putea avea asupra elevilor şi părinţilor.
"Măsurile despre care discută Ministerul Educaţiei sunt cu totul neproductive. Suntem uimiţi că, deşi legislaţia prevede acordarea celui de-al 13-lea salariu, cei din Minister spun că nu s-ar mai da", a declarat Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.
El a adăugat că, potrivit Ministerului Educaţiei, ar exista şi o propunere privind neplata cadrelor didactice pentru examenele care urmează să fie organizate în 2010.
"Astfel de măsuri dovedesc un dispreţ total din partea Ministerului Educaţiei. În acest an se doreşte desfiinţarea învăţământului românesc", a mai spus Gheorghe Isvoranu.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) s-a retras de la negocierile privind situaţia celor 15.000 de cadre didactice care ar urma să fie disponibilizate din septembrie conform Ordonanţei 114 din 2009, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de lipsa unui program de protecţie socială pentru aceştia.
"Ministerul Educaţiei nu are niciun program de protecţie socială, dar se discută în continuare despre disponibilizări. Ne-am retras până când domnul ministru va înţelege că aceşti oameni trebuie protejaţi", a declarat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.
FEN cere ca angajaţii din învăţământ care vor fi concediaţi să primească salarii compensatorii precum şi venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie pentru cel puţin doi ani, apreciind că măsura Executivului se încadrează în ceea ce se numeşte "disponibilizare colectivă".
În condiţiile în care salariaţii disponibilizaţi din educaţie nu vor primi aceleaşi drepturi de care beneficiază alţi angajaţi ai statului care urmează să îşi piardă posturile, Federaţia Educaţiei Naţionale a avertizat că mişcările de protest suspendate pot fi reluate în orice moment.
La discuţiile anterioare, sindicatele s-au declarat nemulţumite de OUG 114 referitoare la disponibilzări în sistem, susţinând că Ministerul Educaţiei nu are cifre exacte şi că în aceste condiţii nu se poate vorbi despre măsurile necesare aplicării acestei actului normativ.
Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, declara, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că numărul persoanelor care vor pleca din învăţământ în urma disponibilizărilor va depăşi 10.000.