Sindicaliştii au protestat împotriva noului Cod al Muncii
În judeţele Cluj, Galaţi, Argeş, Gorj, Covasna, Sibiu şi Bistriţa, câteva mii de persoane au pichetat sediile formaţiunilor aflate la guvernare, protestând împotriva noului Cod al Muncii.
Articol de Bogdan Mihai, 04 Martie 2011, 19:06
Cu câteva zile înainte ca guvernul să-şi angajeze răspunderea pentru noul Cod al Muncii, sindicatele încheie, vineri, o săptămână de proteste.
Acestea au constat în pichete la prefecturi, care s-au mutat dintr-un judeţ în altul, pe parcursul săptămânii.
În paralel, liderii sindicali s-au întâlnit pe parcursul săptămânii cu conducerile principalelor partide parlamentare, pentru a le convinge, pe ultima sută de metri, să le susţină revendicările.
Vineri, la nivel local, au fost organizate acţiuni de protest în mai multe judeţe.
Potrivit corespondenţilor noştri, în judeţele Galaţi, Argeş, Gorj, Covasna, Sibiu şi Bistriţa, câteva mii de persoane au pichetat sediile formaţiunilor aflate la guvernare şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Aproximativ 1.500 de persoane au protestat la Cluj
În Transilvania, mitingul împotriva noului Cod al Muncii a început la Cluj.
Potrivit corespondentului Radio România, Claudiu Pădurean, patru confederaţii sindicale, BNS, CNS Cartel Alfa, CSDR şi CNSRL Frăţia au scos în stradă aproximativ 1.500 de oameni.
Numărul lor a fost cu mult mai mic decât cifra estimată iniţial de liderii sindicali, care au spus că se aşteptau la o participare de peste 10.000 de oameni.
Protestatarii au afirmat că noul Cod al Muncii îi dezavantajează net pe angajaţi, care îşi pierd toate drepturile dobândite.
După ce protestatarii au cerut demisia guvernului, s-au îndreptat către Prefectura Cluj, unde i-au cerut prefectului Florin Stamatian să transmită guvernului faptul că sindicaliştii sunt total împotriva noilor prevederi ale legii.
Şi în Bistriţa sindicatele s-au mobilizat. La protestul care a durat o oră, au participat între 250 şi 300 de sindicalişti, potrivit liderului judeţean al Cartel Alfa, Doru Hodoş.
O delegaţie din partea protestatarilor s-a întâlnit cu subprefectul Cătălin Păun, care va transmite guvernului solicitările acestora.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Constantin Paşol, sindicatele s-au mobilizat şi la Piteşti.
Aproximativ 3000-4000 de persoane au protestat împotriva modificărilor aduse la Codul Muncii, în ciuda faptului că sindicaliştii sperau să adune cel puţin 10.000 de persoane.
Mitingul a fost precedat de un marş prin faţa primăriei municipiului Piteşti, până în faţa prefecturii judeţului Argeş.
Noul Cod al Muncii va crea "zeci de mii de locuri de muncă"
Reprezentanţii autorităţilor afirmă că noul Cod al Muncii va flexibiliza piaţa muncii şi că va duce la crearea a zeci de mii de noi locuri de muncă.
Premierul Emil Boc susţine că, odată cu adoptarea noului Cod al Muncii, românii îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă, iar firmele vor putea angaja mai uşor salariaţi în România, aceştia urmând a fi plătiţi mai bine.
"Cu cât mai puţine firme vor putea folosi munca la negru, cu atât vom avea mai multe contracte de muncă, vom avea mai puţini oameni asistaţi social, care depind de bugetul statului.
Asta înseamnă că mai mulţi oameni vor fi asiguraţi la pensie, la şomaj sau la asigurări de sănătate", a declarat premierul Emil Boc.
Proiectul noului Cod al Muncii a fost aprobat de guvern, care urmează sa-şi asume răspunderea, în parlament, pe data de 8 martie.
Opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură.