Simplificarea accesului refugiaţilor ucraineni la servicii și asistență
Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru simplificarea accesului refugiaţilor ucraineni la servicii și asistență.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Martie 2022, 21:07
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La București, guvernul a adoptat în ședința de astăzi o serie de măsuri pentru buna gestionare a fluxului de refugiați din Ucraina pentru simplificarea accesului acestor oameni la serviciile și asistența necesare şi pentru a stimula donațiile umanitare.
În prezent, se află pe teritoriul României peste 80.000 de cetățeni ucraineni, iar mai bine de 30.000 sunt copii, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru.
Dan Cărbunaru: ”Pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de la Punctele de Trecere a Frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va putea să recheme din activitate, la nevoie să reîncadreze fără concurs, pe o perioadă de un an, cadre militare sau polițiști care au trecut în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu, precum și alte categorii de personal. În privința dreptului la educație, toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României vor beneficia de drept la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții cu antepreșcolarii, cu preșcolarii și elevii români. Vor avea și dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte şi manuale. De asemenea, acești copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unitățile de învățământ din România, iar în situația în care nu sunt vaccinați vor putea beneficia de schema de vaccinare din Programul Național administrat de Ministerul Sănătății. Statul român le va asigura acestor copii dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, dar și de alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial.”
Pachetul de sprijin adoptat azi de guvern reglementează și accesul la serviciile medicale, prevede măsuri pentru studenții ucraineni, pentru oamenii care vor să se angajeze, pentru persoanele cu dizabilități sau pentru copiii neînsoțiți.
De asemenea, sunt încurajate donațiile prin deducerea acestora din impozitele pe venit sau pe profit datorate statului; de asemenea, prin aplicarea unui regim fiscal special pentru organizațiile umanitare recunoscute la nivel internațional.