Simpli români - ambasadori ai țării oriunde s-ar afla în lume
Oriunde se aflã în lume, mulți dintre conaționalii noștri încearcă să promoveze România, istoria, cultura și tradițiile țării natale.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Martie 2017, 09:30
Elena Ninerica din Iași, coordonatoare a unei galerii de artã din Madrid, nu are limite de granițe, deoarece consideră că este și de datoria ei ca româncă să-și reprezinte țara cât mai bine în lume.
"Am venit cu ceva timp în urmă la Roma și am văzut că avem foarte multe amintiri lăsate de strămoșii noștri, respectiv dacii; m-am gândit că ei sunt foarte bine reprezentați aici și ar fi o ocazie să-i omagiem chiar pe teritoriul Imperiului Roman. Ideea noastră este de a uni civilizații a unei culturi prin intermediul artei. Este lucrul cel mai frumos pe care putem să îl facem", explică - pentru Radio România Actualități - Elena Ninerica motivul pentru care a ales să deschidă pentru o săptămână, între 1 și 8 Martie o expoziție de pictură, dar și de mărțișoare în centrul Romei, pe via Quattro Fontane.
"Încercăm să unim, cum spuneam, în toată lumea persoane, artiști, atât muzicieni, cât și pictori, pentru că avem mai multe tipuri de evenimente pe care le organizăm atât de muzică, de poezie și în principal de pictură, iar aici, Roma mi-a deschis sufletul, inima către istoria noastră; m-am gândit că este o bună ocazie să trezim cumva această istorie și să trezim în memoria celor de aici și a noastră, a românilor, ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri" completează Elena, originară din Iași, stabilită la Madrid de 5 ani.
"Colaborăm cu mai multe țări. Ideea nu este doar de a aduce artă românească. Desigur încercăm să promovăm artiștii români dar nu numai; colaborăm cu artiști latino americani, din Statele Unite, bineînțeles spanioli cei mai mulți pentru că eu locuiesc în Madrid și acoloam contact cu cei mai mulți artiști. De asemenea, organizez în România expoziții de artă cu pictori spanioli. Încercăm să facem - așa cum spuneam - un fel de punte între culturi prin intermediul artei" - explică Elena Ninerica.
Printre zecile de tablouri cu autori spanioli, englezi, francezi și italieni expuse la Roma se află și un tablou al unei românce tot din Madrid - Roxana Irimia: "Este artista noastră îndrăgită; ne reprezintă foarte bine. Ea este la început de drum oarecum, pentru că a început să picteze de doi - trei ani, dar promite un viitor foarte bun în lumea artei și suntem foarte mândri că putem să o prezentăm în marile capitale ale lumii".
La vernisajul expoziției, dar și în zilele următoare toți vizitatorii au primit - indiferent de sex - un mărțisor: "Da. Asta este ideea: de-a sărbători mărțișorul și încercăm să aducem, să le arătăm tuturor celor care vin aici ceea ce sărbătorim noi zilele acestea în România, care este semnificația mărțișorului, frumoasa noastră tradiție, pe care o avem atât de bogată" explică din nou românca din Madrid, recunoscând că multe dintre mărțișoare sunt făcute chiar de ea, ca artist plastic. "Încerc să fac lucruri frumoase ca să le dăruiesc peste tot în lume unde merg! Ca un dar din partea noastră a românilor, nu doar din partea mea, deoarece eu consider că fiind român întro altă țară este de datoria mea să reprezint România cât mai bine" mai comentează Elena Ninerica.
Românca a reușit deja în anii precedenți să organizeze mai multe expoziții de pictură cu artiști străini la Iași, dar și la Sighișoara, experiențe pe care le va repeta și anul acesta, în plus mergând chiar și la Londra și Chișnău.